Five Finger Death Punch u Beogradu

(VIDEO, FOTO) Provod za sve pare!

Godina 2022. konačno Srbiju vraća u koncertnu normalu, i leto donosi još jedno veliko ime u naše atare. Da li smo svi srećni zbog toga? Apso-jebeno-lutno DA! A kako je krenulo sa najavama, konačno imamo malo raznolikiji izbor, pa će se ispostaviti da ove godine imamo štošta šarenoliko za videti – od neprikosnovene Dive simfo-metala Tarje, preko velikih Maidena, do muzike za mlađe milenijalce i Generaciju Z. Ova mlađa ekipa je bila i predominantna na sinoćnjem koncertu, i meni kao sad već starijem metalcu, je srce bilo puno kada sam videla toliko mladih lica u ekstazi, kako pevaju i skaču uz svoje omiljene numere. No, da krenemo redom.

Po prvi put od nastanka sada već daleke 2005. godine, Five Finger Death Punch je rešio da obraduje svoju fan bazu na ovim prostorima i uglavi srpsku prestonicu u evropski deo turneje. Na verovatno ogromnu radost onih koji ih vole, mada prodaja karata izgleda nije ukazivala na takav ishod. Zakazan datum je najavio pakleni provod, a pitanje je bilo da li će to biti samo zbog nesnosne vrućine, ili će nas 5FDP, zajedno sa svojim fanovima, počastiti nezaboravnom atmosferom. Najava spojlera – bio je ovo vrhunski koncert, po svim pitanjima!

Charm Music je odlučio da ovaj koncert smesti na Tašmajdan, što je bila odlična odluka – em je prostor na otvorenom, em je odgovarajućeg kapaciteta. Sam događaj su otvorili Solence, mlada ekipa iz Švedske, koji svoju muziku opisuju kao “Ultimativno iskustvo elektronskog rocka i metala.” Ovo je nekako i najbliži opis onoga što smo imali prilike da čujemo pred, još uvek, nezadovoljavajuće popunjenim Tašom. Deo publike koji se pojavio da podrži predgrupu ih je, doduše, fantastično prihvatio. Solence su na turneju uvršteni umesto najavljenih Hollywood Undead, rap rock bend, koji je naša publika imala prilike da gleda 2018. godine. Momci u belom su nakon energično odsviranog seta napustili binu, i iza spuštenog platna su počele pripreme za nastup hedlajnera.

Pogađate – Taš se konačno popunio, a na binu izlaze 5FDP uz gromoglasnu podršku i počinju svoj set sa „Inside Out“. Publika je reagovala FENOMENALNO. Iskreno, nisam mogla da pretpostavim šta očekuje ekipu SMP-a dolaskom na ovaj koncert, ali nijedan segment nije razočarao. Na događaj su došli pravi fanovi benda, i sve što su im Ivan, Zoltan i ekipa pružili, masa je vraćala pevanjem i sjajnom atmosferom. Što se svirke i nastupa tiče, kako je veče odmicalo, sve sam više bila ubeđena da zaista nemam zamerke ni na jedan segment. Ovaj bend je, dopadao se nama ili ne, zaista veliki, a takav šou i pružaju. Svesna sam činjenice da su datum pre ovoga u Beogradu svirali pred mnog većom publikom u Švajcarskoj, ali to se nigde nije osetilo – ovi ljudi su se dali 100%.

Sat i po vremena besprekorne svirke, kombinacije vrhunskog svetla, pirotehnike, konfeta i praskova nije mogao da vas ostavi ravnodušnim. Jednako veliko oduševljenje su izazivali dok su svirali nove stvari, ali i kada su u repertoar za to veče uvrstili i hitove sa prvog albuma – „Never Enough“ i „Bleeding“, koju su odsvirali na bis. Čak ni „Lift Me Up“ nije zvučala manjkavo bez Roba Halforda, jer ju je Ivan odlično izneo sam. Na opšte oduševljenje naše ekipe, čuveni gitarista i šreder Andy James koji se bendu pridružio 2020, uklopio se bez ikakvih problema, i sjajno izneo svoj deo posla na bini.

Za kraj, nekoliko hajlajta sinoćnog koncerta – ako smo mi, matore prdonje, mislili da imamo razloga da bacamo hejt ka 5FDP i njihovoj muzici, klinci koji su činili većinu mase su pokazali kako se bez ikakvih stega vrhunski provodi na omiljenom bendu. Ukusi su različiti, a samo ću reći da ko nije bio, ne zna da je propustio koncert koji je bio 10/10 po svim merilima. Sledeći hajlajt je ekipa Charm Musica – pohvale za akciju jeftinijih karata za mlađe od 23 godine, kao i za sjajan odnos prema novinarima i fotografima koji su došli da obeleže događaj. I jedna zanimljiva trivija za sam završetak – prilkom skandiranja „Ivane, Ivane“, moglo se čuti i gromoglasno Ivane Srbine od strane dobrog dela publike. 😄

Vidimo se svi uskoro na nekom novom koncertu, sezona metala se nikada ne završava! \m/

Komentari