(VIDEO, FOTO) Diva među vilama

Tri godine nakon poslednje posete Srbiji, Tarja Turunen je, zašto da to ne spomenemo odmah na početku, održala spektakularan nastup u okviru festivala Vila (The Fairy of Fruška Gora) koji se u Vrdniku održao po prvi put. Nastupivši u Sremu, Tarja je kompletirala Vojvodinu jer je u prošlosti posetila i Banat i Bačku. Fun fact!

Festival za porodicu i prijatelje, muzika, pozorište, film, književnost, ples, gastro i dečiji program u srcu Fruške Gore – tako su organizatori najavili trodnevno dešavanje a eto, nekom je palo na pamet da tu uglavi i divu sympho metal scene, te je uz fantastičan prostor (za koji se nadam da će se koristiti i u budućnosti, ali molimo vas, nemojte napraviti Zlatibor od Fruške Gore!) sve ovo bilo potpuno besplatno i jednostavno greota za ne posetiti.

Subotu je na zaista spektakularnoj i posebno osmišljenoj bini otvorila Amira Medunjanin sa pratnjom Vojvođanskog simfonijskog orkestra, poznata bh. pevačica sevdalinki koje su, složićete se, dovoljno tužne, tragične i doomy da se ni metalci/gotičari koji su polako pristizali apsolutno nisu bunili. Nakon toga red predstava i bioskopa, i pomalo neočekivani nestanak hrane (ali ne i pića), i sve je bilo spremno za Tarju.

Sa samo tri minuta zakašnjenja, koncert je otvorila numera „Dead Promises“ sa još uvek aktuelnog izdanja In the Raw. Tarja ni ovog puta nije krila povezanost sa našom publikom i ovo joj je bio ukupno peti koncert u Srbiji. Više puta u toku nastupa je izgovorala gotovo kompletne rečenice na srpskom (zaista se trudila, nije to bila fraza tipa „hvala“ i sl.) a kao što neko reče, bolje je to zvučalo i od našeg prestolonaslednika.

Tarja Turunen

Foto: Jelena Petrović

Iako je vrlo verovatno da će joj etiketa „bivša pevačica grupe Nightwish“ ostati doživotno nalepljena, a odgovorno taj bend isključivo priznajem upravo s njenim pevanjem u istom, Tarja tvrdoglavo nastavlja sa solo materijalom i ne živi od stare slave. Svima je jasno da je Nightwish u velikoj prednosti u odnosu na solo radove i da će se u repertoaru uvek pronaći nešto iz „prošlog života“, ali se tokom godina izdvojilo i dovoljno Tarjinih hitova. Ovog puta od nama poznatih faca na bini je bio samo čelista Max Lilja (ex-Apocalyptica) koji sa Tarjom sarađuje dugi niz godina, dok je ostatak benda i više nego odlično držao stvar u rukama. Sjajni muzičari, kako drugačije!?

Foto: Igor Stanić

Tarja je prošarala repertoar i u nešto više od sat vremena prošla kroz svih pet (metalnih) albuma, a kompletnu setlistu možete pogledati ovde. Naravno sa velikim oduševljenjem publike našla se tu i „Nemo“, te „Over the Hills and Far Away“ koju, iako je Gary Moore, ipak svrstavamo u redovni Nightwish klasik. Tarja je apsolutna diva metal scene i takvo raspoloženje i osmehe dok izvodi ne tako jednostavne pesme ne možete često sresti. Žena voli svoj posao i to se vidi i čuje. Nema foliranja. Publika je ovaj nastup podržala u ogromnom broju (ne bih se usudio da iznesem brojke), a isti je finaliziran numerom „Until My Last Breath“.

Sve u svemu, zaista neočekivan nastup u okviru novog festivala kojim se proslavlja titula Novog Sada kao evropske prestonice kulture. Organizacija je najavia još mnoštvo kulturnih događaja ove godine, te obratite pažnju.

Više fotki sa ovog jedinstvenog događaja pogledajte na našim Facebook i Instagram stranicama.

Komentari