(FOTO) Apocalyptica u Beogradu: Čelo-metal simfonije na Ušću

Apocalyptica, finski gudački fenomen i inovatori sopstvene muzičke kovanice – cello metal, nastupili su u srpskoj prestonici u okviru manifestacije Noć muzike, koja se tradicionalno organizuje svake godine. Festival koji u nekoliko dana stavlja Beograd i Srbiju na mapu malo kulturnijih događaja, prepunih klasične muzike, ovog puta organizovan je na popularnom Ušću, poljani koja je godinama unazad domaćin dobre zabave…

No, možda je ovog puta toliki prostor bio prevelik zalogaj za ovu manifestaciju, ali sa druge strane, mogli ste prelako naći mesto za uživanje, jer je komotnosti bilo na pretek. Ovo ne znači da je veče bilo slabo posećeno, ali s obzirom na to da je ulaz bio slobodan, očekivali smo više. Zvanični čelnici Beograda su objavili da je događaju prisustvovalo više od 80.000 ljudi, što jednostavno nije tačno. Kako bilo, vremenske prilike bile su odlične i sve je obećavalo jedno uspešno veče u svim aspektima.

Nakon spektakla koji nam je priredio Simfonijski orkestar i hor RTS-a, i nakon nekih 35 minuta kašnjenja od najavljenog, pozamašnu binu su zaposeli članovi benda Apocalyptica koji su redovni gosti u našoj zemlji, otprilike na svake dve godine. Bez previše pompe krenuli su sa „Enter Sandman“ i to je bila prva od recimo 10-ak numera sastava Metallica, jer Apocalyptica (koja je na njima i izgradila svoj uspeh) i dalje promoviše 20 godina od izlaska debi albuma Plays Metallica by Four Cellos. Iako sadašnja postava glasi Three Cellos and a Drummer, to im nije predstavljalo nikakav problem.

Na nastupu, koji je trajao oko sat i po vremena našli su se vanvremenski klasici poput „Master of Puppets“, „For Whom the Bell Tools“, „Fight Fire with Fire“, „The Unforgiven“, te sjajno odsvirana (i meni lično hajlajt koncerta) „Orion“, „Seek & Destroy“… Kako i sami znate da Apocalyptica nema pevača, publika je imala priliku da bude peti član benda i peva na gotovo svim numerama, čega se svakako nije libila.

Između Metallica klasika, vidno raspoložena i nasmejana Apocalyptica je našla mesta i za nekoliko autorskih numera poput „Somewhere Around Nothing“ i „Path“, obradu Sepulture „Inquisition Symphony“ po kojoj su i dali ime drugom albumu, te parče istorije iz 1875, „Hall of The Mountain King“ koju je napisao Edvard Grieg, pokazavši da ne zaboravljaju ni klasičnu muziku.

Pokretač Apocalyptica priče, Eicca Toppinen, nekoliko puta je najavio da su završili snimanje novog albuma koji će najverovatnije izaći u januaru, dok najavne singlove možemo da očekujemo u narednom periodu. Svoj nastup završili su delićem pesme „Thunderstruck“, te horski otpevanim baladama „Nothing Else Matters“ i „One“.

Bio je ovo još jedan uspešan i vrlo korektan koncert popularnih Finaca, koji su, naravno, obećali da će nam doći ponovo.

Komentari