Belgrade Bleed to Death Festival, metal/hardcore fešta sa tradicijom dugom pet godina i brdom dobrih bendova koji su nastupili pod njihovim banerom, održana je prošlog vikenda u beogradskom Domu omladine. Šest vrhunskih domaćih bendova i lepo raspoložena publika, koje je bilo u sasvim pristojnom broju, jednostavno je bila dobitna kombinacija koju niste smeli propustiti.

Festival je otvorila somborska brutal/slam death ekipa Lower Parts of Human Sludge. Jedinstvena kombinacija na domaćoj sceni i ime o kojem se sve više i više priča. Skoro pola sata moćne svirke ove, vrlo raspoložene družine i u isto vreme takozvano zagrevanje publike koja se polako, ali sigurno okupljala u maloj sali.

Stvor - Belgrade Bleed to Death Fest

Stvor

Nakon njih, binu preuzima lokalni bend Stvor koji je ovim putem promovisao debitantski album. Groove metal sastav koji ubija, i polako ali sigurno kroči ka vrhu domaće (modernije) scene. Većina pesama je na srpskom jeziku i to im zaista leži, odnosno ima smisla, te smo čuli i pevanja u publici. Takođe, bitno je napomenuti da su nastupili sa Ognjenom, bubnjarem koji je zamenio Igora kojem je povređena ruka. Samo dve probe za nastup, ali bez problema. Svaka čast na tome.

Suffering's the Price - Belgrade Bleed to Death Fest

Suffering’s the Price

Naglašavam da se i satnica poštovala, te su u najavljeno vreme na bini bili Suffering’s the Price, d-beat/hardcore/metal iz Niša koji je uspeo napraviti odličnu atmosferu sa svim zanimacijama koje voli publika (šutke, stage-diving, circlepit). Takođe uigrana ekipa koja ruši sve pred sobom, te se atmosfera, odnosno temperatura, još više popela za vreme njihovog koncerta.

I onda, ono što je dobar deo publike čekao – povratnički nastup Magme. Prošlo je sigurno 10 godina od poslednjeg nastupa, te je pomalo i nostalgija radila. Verujte da je vredelo! Lale, Dorkin, Jeki i Vihor se nisu preterano promenili, dobro, možda malo frizure i to, ali sve ostalo je za čistu desetku. Pola sata furioznog, hirurški preciznog thrash/groove metala i bogami, lekcija iz sviranja, mnogima. Po facama im se videlo da se dobro osećaju i provode, te se nadamo da se na ovome neće zaustaviti i da će napokon izbaciti album prvenac, koji je barem ako je suditi po najavama, uveliko u pripremi.

Ponovo se vraćamo na nešto tradicionalniji metal prizvuk, te gledamo Obscured. Death/black veterani iz Novog Sada, koji su nakon simfoničnog introa raspalili na svim poljima. Iako oslabljeni, odnosno bez jedne gitare, ne verujem da je neko primetio bilo kakve nedostatke u njihovom nastupu. Izdvojio bih Karčijeve vokale, zaista je uspeo preneti old school duh na sve prisutne.

Magma - Belgrade Bleed to Death Fest

Magma

Na kraju, mlađani bend BDFuse iz Žablja, Frogville Rapcore, kako se sami deklarišu. Dosta mlađi po godinama/stažu od ostalih, ali zaista vredni gledanja i pažnje. Naravno da se sala pomalo ispraznila, nije ni lako gledati šest bendova, ali sasvim dovoljno da se još tridesetak minuta provedemo uz dobar performans i zvuk, koji je, generalno, bio sasvim solidan tokom celog festivala. Elem, BDFuse su bili na zavidnom nivou i s obzirom da sam ih više puta gledao uživo, mogu reći da su sve bolji i bolji. Odličan bend za zatvaranje celokupne fešte.

Zaključak je očigledan – ovo izdanje je proteklo vrlo uspešno, a takođe je i dokazano svima da se BBTDF priča može izgurati i samo sa domaćim metal snagama. SMP ekipa pozdravlja, svakako se vidimo i na sledećem izdanju jednog od trenutno najboljih domaćih metal festivala.

 

Komentari