Bez kompromisa

(FOTO) Marduk u Novom Sadu demonstrirali silu i slavu!

Kratko i bez okolišanja, Marduk u Novom Sadu su pokaznom vežbom nezvanično zatvorili koncertnu sezonu u nas Srba. Hibernaciju po tom pitanju prekinuće tek EXIT, a pošto je to tema za neku drugu priču, vraćamo se na gorenavedeni koncert i fenomenalni nastup jednog od bendova kojem sa punim pravom kačimo sve ne popularne epitete tipa kultni, legendarni i sl. Marduk su sve to više nego opravdali.

  • Nastupili: Marduk + Saratan, Bio-Cancer
  • Lokacija: The Quarter, Novi Sad
  • Datum: 29.04.2016
  • PišeIgor Stanić
  • Foto: Zoran Stanić
  • Izvor: SMP, 2016.

No, krenimo redom. Saratan, poljaci iz Krakova su imali zadatak da otvore koncert i to su uradili dosta dobro. Možda i odlično, nisam mogao baš da procenim zbog neadekvatnog zvuka, ali ne može se valjda očekivati da svi dobiju iste uslove. Zna se ko nosi višak, a ko meša malter. Sve u svemu, dobra svirka, zanimljive pesme, mlak prijem publike (nezasluženo, svarno su bili dobri) i vreme je za Bio-Cancer.

Saratan, Bio-Cancer i Marduk u Novom Sadu

Saratan

Grčka skadišta su izgleda puna metal bendova raznoraznih fela i vrsta, a nama u The Quarteru je izgleda zapao neki thrash derivat. Brzi, vizuelno interesantni, energični i relativno nezanimljivi. Da me neko ne shvati pogrešno, imao sam prilike da popričam sa momcima i zaista su sjajni, čak pomalo i stidljivi, tako da nije ovo što piskaralo SMP-a piše ni neka kritika, već jednostavno, Bio-Cancer nisu na istog ostavili neki naročit utisak. Iako im je u toku svirke zvuk od “diskutabilnog” prešao u “solidan”, pomoći nije bilo. Moglo je to i malkice bolje. Ko se ne slaže, slobodan je to i da kaže.

Dakle, tate su tate! Marduk u Novom Sadu je prezentovao vrhunsku svirku i ništa manje vrhunski nastup. Par kompetentnih osoba, da ih sada ne imenujem, koji su za razliku od mene imali prilike ovaj četverac da gledaju i ranije, čak su naznačili da im je ovo jedan od ubedljivijih nastupa u novijoj karijeri. Nastup za svaku pohvalu, kako se od legendi i očekuje, atmosfera zaista onakva kakva treba da bude, malkice turobna, (taman), malkice maliciozna, mada mi se ipak učinilo da je publika još uvek bila pomalo rezervisana. Možda grešim, možda je opet to samo moj utisak.

Dakle, tate su tate! Marduk u Novom Sadu je prezentovao vrhunsku svirku i ništa manje vrhunski nastup

Apsolutni pobednik večeri iz redova muzičara je bubnjar ovih sjajnih blackera i to niko ko se iole razume u sviranje nije propustaio da prokomentariše. Pogon Marduka je prosto samleo sve ispred sebe i to sa nevrovatnom, matematičkom (odvratan opis, znam, ali najbolje oslikava stanje stvari) preciznošću i silinom Panzer Divizije. Da je neko drugi bio šef baterije, bend bi sigurno zvučao bar 20-30% slabije.

Marduk u Novom Sadu

Marduk

Dakle, sve je zvučalo i izgledao vrhunski, jedan bis i razlaz. Do sledećeg puta. Veče za pamćenje, koje je razvodnila samo činjenica da je odziv publlike bio nešto slabiji od očekivanog. Mogao je The Quarter da bude i puniji. Bend i organizator su to svakako zaslužili, a ko nije bio, treba da se kaje. Jer da se vratim na početak i zaključim da je zatišje pred EXIT došlo posle uragana zvanog Marduk. Mislim da je sve jasno.

Komentari