Beogradski death metal veterani Sacramental Blood nedavno su i zvanično objavili dugo očekivani album Ternion Demonarchy. Prema rečima alfe i omege benda Milana Dobrosavljevića, previše stvari uticalo je na to da se ceo proces otegne znatno duže nego što je prvobitno planirano.

– Razloga je bilo mnogo. Od vremena da se nabavi dobra oprema, preko potrage za odgovarajućim studijom, kako za snimanje tako i za miks/mastering, do problema sa finansijama i promenama u postavi benda. Wild Cat i 16th Cellar Studio su prebukirani, tako da su samo snimanje i kasnije reamping, miks i mastering bili razvučeni na period od po skoro godinu dana, a između te dve faze imali smo i turneje sa God Dethroned i Fleshgod Apocalypse, a potom i Disgorge i Natron. Snimanje smo započeli sa jednim, a završili sa trećim pevačem, što je takođe oduzelo dosta vremena, tako da je album konačno završen januara 2014. Nakon toga sledi potraga za izdavačima, pregovori, izrada omota, tako da „brzo“ dolazimo do 6. maja kao zvaničnog datuma izlaska Ternion Demonarchy albuma. Album je dostupan u svim formatima (CD, ploča, kaseta i download) jer to zaslužuje i jer fanovi to traže – kaže Milan u razgovoru za SMP.

SMP: Kakve su dosadašnje reakcije na Ternion Demonarchy? Reci nam nešto o samom procesu pravljenja istog…

Milan Dobrodavljević: Reakcije su fenomenalne, kako od strane fanova tako i samih medija. Najslabija ocena do sad je upravo na SMP – 8/10, što ti dovoljno govori o prijemu na koji album nailazi. Materijal je sniman u Wild Cat studiju tokom 2009. godine, gde smo snimilii prvi CD Inception of Ceremony. Nakon turneje sa God Dethroned dolazi do nesuglasica u bendu i bend pauzira skoro dve godine (sa kraćim prekidom u vidu koncerta sa Deicide). Nakon ponude da idemo na turneju sa Disgorge i Natron okupljamo novu postavu, u bend dolazi Srđan Todorović i sa njim snimamo The Second Death demo. Novi zvuk koji smo dobili njegovim dolaskom nas je toliko oduševio da smo odlučili da ponovo snimimo vokale i solaže (kod Igora Lončara – Archsound studio) i početkom 2013. šaljemo sve za Italiju, gde Stefano Morabito (poznat po radu sa Fleshgod Apocalypse i Hour of Penance) u 16th Cellar studiju završava reamping, mix i master albuma.

Sacramental Blood

Ljudi su već uspeli da piratizuju vaš album, nažalost. Može li se ikako boriti protiv toga?

– Sa piraterijom se ne možemo izboriti, jer to ne mogu ni daleko veća imena/institucije od nas i jedino što možeš uraditi je da se potrudiš da ponudiš odlično izdanje koje će fanovi poželeti da imaju i u fizičkom obliku. Dakle, moraš na prvom mestu snimiti dobar album, a onda ga i zapakovati u odličan omot, u svim mogućim formatima koji bi mogli fanove da zainteresuju i da se nadaš da će fanovi to prepoznati. Mislim da smo to ovim izdanjem i postigli.

Klasici na repertoaru

Šta slušaš ovih dana?

– Stalno se vraćam klasicima, uglavnom sa početka 90-ih. U poslednjih par dana to su Deicide – Legion, Ophiolatry – Anti-evangelistic Process, WASP – Headless Children, Pestilence – Testimony of the Ancients, Sinister – Cross the Styx i Monstrosity – Millennium.

Zašto je death metal scena nešto slabija kod nas? Nismo se baš nešto proslavili nekim imenima, ili grešim? Kako gledaš na to da se, recimo Dead Joker vratio, a slabo mlađih snaga ima…

– Na prvom mestu to je zbog lenjosti. Bez dobrog bubnjara nema dobrog death metala, a mi nemamo ni tri dobra death metal bubnjara u zemlji. Šta očekivati onda ako nemaš ispunjen ni onaj prvi, osnovni uslov. Ako imaš dobrog bubnjara onda ga moras upariti sa nekim ko ume da napravi dobre rifove/pesme i to je pošlo za rukom samo nekolicini bendova (Necrophobia, Dead Joker i još par, uglavnom starijih imena). Nove, mp3 generacije fanova jednostavno nisu dovoljno motivisane i nedostaje im strast za muzikom da bi stvarno zagrizli i napravili nešto kvalitetno i vredno pomena. Za dobar death metal bend je potrebno mnogo rada i truda a ovde se generacije fanova mnogo brzo smenjuju da bi mogli da izgradimo nešto jaču scenu. Za većinu je izgleda i dalje ovo sve samo faza u odrastanju.

Bez dobrog bubnjara nema dobrog death metala, a mi nemamo ni tri dobra death metal bubnjara u zemlji

Reci nam nešto o samoj postavi Sacramental Blood. Da li ste rešili pitanje stalnog basiste?

– Imamo potencijalnog kandidata za basistu ali mislim da ćemo zvanično ostati trojka dok ne dođe na red snimanje/izdavanje četvrtog izdanja. Trenutno smo u eri vladavine tri demona, pa je glupo da nas bude više od trojice. (smeh) Basista će za početak biti na koncertima kao session, a kasnije, ako sve bude ok i kao stalni član.

Petro i ti ste tu od samog početka, a da li se sećaš Srđana koji je kao klinac sa svojim bendom Blizzard svirao ispred vas? (smeh)

– Naravno da se sećamo takvog Srđana. (smeh) Imao je svega 13 godina kad smo prvi put zasvirali zajedno. Nemaš svaki dan klince od 13-14 godina za predgrupu. Oduševili su nas to veče. Bili smo mu dugo godina uzori, mada ga je to zamalo koštalo pozicije u bendu, jer je od treme jedva nekako prošao audiciju. Da nije bila situacija u bendu takava kakva jeste i da se nije bližila turneja, napravili bismo veliku grešku i poslali ga kući. (smeh)

Sacramental Blood

Imate li u planu koncertne aktivnosti povodom promovisanja izdanja?

– Petro je nažalost trenutno sprečen da nastupa sa bendom, tako da za sad radimo na navežbavanju zamene, pa ne očekujem koncerte pre jeseni. Kad se navežbamo možete nas očekivati širom Srbije.

Hvala na intervjuu, i ponovi nam gde se album može nabaviti. Puno sreće u daljem radu!

– Hvala tebi i SMP-u na podršci. Album možete poručiti direktno preko benda ili preko Miner Recordsa. Za sad su dostupni CD i preko nas kaseta, a uskoro stižu i ploče. Biće dostupan tokom narednih dana i u prodavnicama u kojima Miner inače prodaje svoja izdanja: Beograd (Dallas music shop), Novi Sad (Muzički magazin), Šabac (Music Box), Niš (Energy Music Shop i Happy House), Trstenik (Radio City Disk), Vrnjačka Banja (Music Shop Lucky), Jagodina (Music Shop)…

Komentari