Nemilosrdna baražna vatra rifova, sjajni growl vokali, sve upakovano kako treba, daju albumu osobinu koju najviše cenim, a to je slušanje u komadu. Nema ustajanja, odustajanja i bežanja. Ternion Demonarchy se sluša u dahu, dok mišići vrata i kičma mogu da izdrže
  • Žanr: Death Metal
  • Izdavač: Adv. Promo / Ghastly Music, 2016.
  • WebFacebook
  • Piše: Igor Stanić

Kada dobih depešu od vrhuške SMP-a, da je zadatak recenziranja novog, prvog pravog dugosvirajućeg albuma Sacramental Blood, poveren meni, ne mogoh nikako ostati ravnodušan. Prvo, godina pisanija i recenziranja počinje death metal bendom, događaj vrlo redak u novijoj istoriji. Drugo, ne bilo kakvim bendom, već ekipom koja dugo traje, koja dugo ima i status i ime i čiji se prvenac jako dugo čeka. Što se tiče čekanja, to bi bilo to, nema više, album je tu. Distribucija počinje uskoro, na koji način, objasnila je sama ekipa, da ne trošim kilobajte na to sada, jer se u centralni nervni sistem, preko bubnih opni, upumpava čistokrvni (još jednom ću to reći i nije mi problem) DEATH METAL. Sirovo, žestoko, mračno, bez dilema oko stilskih odrednica i sa jasnim „NO MERCY“ stavom. Pa da li može bolje, majku mu?!

Pa, možda je i moglo, malkice doduše, ali ću sada nabrzaka da ispljunem jedinu stvarčicu koja me malko mori (mada ne mogu da kažem da je to sada neka naročito bitna stavka), a to je produkcija. Da pojasnim, daleko od toga da je loša, samo bi mogla da bude malko, za nijansu bolja. Taj deo posla poveren je gospodinu pod imenom Stefano Morabito, koji je između ostalog radio i sa Fleshgod Apocalypse, što bi značilo da momak zna šta radi.

Sirovo, žestoko, mračno, bez dilema oko stilskih odrednica i sa jasnim „NO MERCY“ stavom. Pa da li može bolje, majku mu?!

Zvuk je sirov, čvrst, kako i odgovara bendu kao što je Sacramental Blood, vokali su sjajni, moram da napomenem, gitare po standardu žanra i jedino što je nešto ispod kriterijuma je zvuk doboša. Mada, ovo je više stvar ličnog ukusa, tako da u ukupnom zbiru neće imati puno uticaja. Druga stvar vezana za tehnikalije je možda malo preglasan master, ali to opet u ovom žanru i nije baš neki minus. Ovo je motherfuckin’ DM i koga zabole da li je preglasno!

Suma sumarum, ako je bilo nekih sitnih propusta, pretpostavka je da su one učinjene u ranoj fazi snimanja, te da je gospodin Morabito izvukao maksimum iz onoga što je dobio. Takođe, ostavljam prostora da grešim, a da li je tako pokazaće komentari po izlasku recenzije.

Dosta o zvuku i tehničkim dilemama, vreme je da se pročešlja ono najbitnije. Muzika. Gore navedeni atribut „NO MERCY“, po meni, najbolje opisuje utisak slušanja albuma. Nemilosrdna baražna vatra rifova, sjajni growl vokali, sve upakovano kako treba, daju albumu osobinu koju najviše cenim, a to je slušanje u komadu. Nema ustajanja, odustajanja i bežanja. Ternion Demonarchy se sluša u dahu, dok mišići vrata i kičma mogu da izdrže. Da se razumemo, nema tu previše originalnosti da bih sada bljuvao hvalospeve na silu oko novih vidika, perspektiva, kompozitorskih bravura i tome sl. Sacramental Blood nam daje ono što tako puno fali lokalnoj sceni, a to je, još jednom, pravi pravcati, straightforward, što bi rekli inostrane kolege, DEATH METAL. Mi hoćemo i dugo već čekamo jedan takav album, jer ih je malo. Jako malo. Dakle, ako ima nekih manjkavosti, slobodno ću da kažem da ću da ih lepo preskočim, jer apsolutno favorizujem žanr. Tačka.

sacramental-blood

Cela priča je zaokružena prikladnim coverom, urađenim od strane momka imena Juanjo Castellano Rosado (tako info kaže) i on, mislim na sam omot, zaista jako dobro oslikava malicioznu atmosferu albuma.

Sacramental Blood nam daje ono što tako puno fali lokalnoj sceni, a to je, još jednom, pravi pravcati, straightforward, što bi rekli inostrane kolege, DEATH METAL

Za kraj ove kratke recenzije, u kojoj nisam hteo da morim sa mnogo detalja, jer ovaj album dobija svaku preporuku za slušanje, samo poruka nade da na drugi, ako ga bude, nećemo biti primorani ovoliko dugo da čekamo. Jer drugi album, uvek bitna stavka u karijeri svakog benda, bi trebalo da definiše Sacramental Blood u potpunosti i ispravi sitne mane prvenca. Naravno, uz uslov da ekipa ima šta da kaže. Potencijal je evidentan i neosporan. I jeste, recenzija je pristrasna. Neka služi kao motivacija za dalji rad. Zaslužili su.

Sacramental Blood – Ternion Demonarchy pisak pesama:

1. Demonized
2. Buildings of Burning Flesh
3. Nearest to the God
4. Destroyer of Thought and Form
5. Aeons
6. Sanctimonious
7. The Relic
8. Livid Deaths Descend!
9. Imposed Resurrection
10. De Praestigiis Daemonum

Sacramental Blood - Ternion Demonarchy
Produkcija73%
Originalnost71%
Vizuelni identitet82%
Uverljivost92%
80%Finalni utisak

Komentari