Festival Hrast biće održan u subotu, 7. novembra u Domu omladine Beograda, u organizaciji Route 011. Od 20 časova, u Sali „Amerikana“, nastupiće bendovi mahom metal usmerenja, okupljeni po duhovnoj vertikali – Despot, Rune, Wolf“s Hunger i Eshaton. Cilj cele ove priče je, prema rečima organzatora, afirmacija srpskog i slovenskog duhovnog i kulturnog nasleđa.

Najavljena je i muzičko-scenska radionica o tradicionalnim srpskim instrumentima – gajdama, diplama i guslama i izložba kreativne radionice Rod. Radionica će biti održana u Malom klubu Doma omladine, takođe u subotu, 7. novembra, od 15 do 17 časova, a ulaz je besplatan za sve zainteresovane posetioce. Voditelj je naš renomirani gajdaš Milan Vašalić, a sa guslama će prisutne bolje upoznati major srpske vojske dr Radovan Furtula.

Takođe, u danu festivala, posetioci će moći da vide unikatne predmete kreativne radionice „Rod“, koja inspiraciju pronalazi u slovenskoj mitologiji.

Cena ulaznice za nastupe bendova je 600 dinara u pretprodaji, na prodajnim mestima Eventima, dok je cena karte na dan koncerta 700 dinara.

Više o bendovima učesnicima

Gotovo tri decenije je prošlo od kada se rodila ideja o prvom srpskom epic power metal bendu. Despot je nastao nedugo zatim, ali je bilo potrebno 27 godina da se slože kockice do prvog albuma, da dobije željenu formu. Idejni tvorac i predvodnik ovog benda, čiji prvi singl je „Tamo (gde samuju vukovi)“, jeste Aleksandar Petrović, poznatiji kao Aca Celtic (na slici iznad), frontmen grupe Orthodox Celts, a želja je i da Despot bude multimedijalna atrakcija.

Rune su osnovane tek pre nešto više od godinu dana, ali je bend sastavljen od iskusnih muzičara (članovi Mortal kombata i Rastko Rašić). Bend svira klasični heavy metal sa primesama power metala i tradicionalne muzike, a tekstovi se bave mitovima Starog sveta (Evrope). Do sada su objavili tri singla, a poslednji – „Ratnički san“, zadržao se nekoliko nedelja na prvom mestu top liste „Ultrazvuk 202“ radija Beograd 202.

Wolf’s Hunger je nastao 2001. godine u Novom Sadu, a prvi demo – „Thunders of Perun are Back“, izašao je 2003. Potom je snimljen još jedan – „Zemlja moja u plamenu je“, kao i split album na kojem se nalazi i bend Posmrtna liturgija. U februaru 2007, Wolf’s Hunger je objavio album Osveta u krvi, a potom je nastupao i kao predgrupa kultnoj američkoj death metal grupi Vital Remains. Sa radom je prestao 2007, ali se našao na okupu posle dve godine i zadržao do danas istu želju – da svira black metal inspirisan srpskom istorijom i mitologijom.

Eshaton je zvanično nastao 2006. godine, kada je okupljena prva postava benda koji se trudi da neguje originalan i prepoznatljiv stil, spajajući u svom izrazu elemente hard roka i metala sa, za takvu vrstu muzike, netipičnom pravoslavno-hrišćanskom tematikom. Prvi album, Čekajući Eshaton, objavljen je 2011. godine kao samostalno izdanje, a bend je snimio i singl pod nazivom Sa Kosova, koji čine prepoznatljivi delovi popularnih pesama „Sa Kosova zora sviće“ i „Vidovdan“.

festival-hrast

(SMP)

Komentari