Hrišćanski metal u Srba“ naziv je Facebook stranice koja je ovih dana pokrenuta na toj društvenoj mreži. Stranica trenutno broji 13 lajkova, a na njoj se nalazi slika manastira, sveštenik sa gitarom, te nekoliko YouTube linkova domaćih bendova.

„Stranica je posvećena hrišćanskim metal bendovima na prostoru svih srbskih zemalja“, stoji u pratećem opisu na ćiriličnom pismu, a kako kažu administratori, osim metala, posvetiće se i drugim žanrovima koji neguju tvrd zvuk, „kao što su hard kor, pank i tvrđi rok“.

„Ako znate za neki bend, koji nismo spomenuli, slobodno podelite sa nama. U obzir dolaze svi bendovi koji se mogu okarakterisati kao srbski, a da sadrže hrišćansku tematiku u tekstovima“, zaključuje se u opisu.

pop-sa-gitarom

A kada je reč o bendovima koji su več promovisani na ovoj, za naše prilike nesvakidašnjoj stranici, tu su beogradski heavy metal sastav Eshaton, nikšićka doom/gothic/hardcore ekipa Vizant, hard rock sastav iz Rume Drugi dolazak, novosadski power/heavy metalci Tornado, beogradsko/smederevski sastav Despot, kruševački „crni metal“ bend Ungraved, te sugrađani im, power metalci Still Graved, i alter rock/metal bend Sion iz Novog Sada.

Mešanje hrišćanske religije i metal muzike svakako nije preterana novost, a tzv. Christian Metal izaziva dijametralno suprotna mišljenja među fanovima žanra širom planete, a koja se kreću od podrške istom, do potpunog negiranja, pa čak i prezira.

(SMP)

Komentari