Jelen Demofest i Kratkofil Plus, dva najpoznatija banjalučka festivala, od ove godine predstavljaju zajednički projekat, koji se zasniva na spajanju muzičke i filmske umetnosti regiona. Prvi korak ove saradnje ogleda se u konkursu za kreiranje i produkciju kratkih filmova na temu muzike, koji je otvoren od 1. juna 2015. godine.

Saradnja najvećeg regionalnog muzičkog festivala demo bendova i najvećeg regionalnog festivala kratkih filmova za cilj ima zajedničko uspostavljanje, širenje i promociju novih kulturnih vrednosti, kako u Banjaluci, tako i širom ex-YU, ali i pružanje prostora za promociju mladih, neafirmisanih umetnika, ovaj put iz sfere filma.

– Mi smo već kroz dosadašnji program proteklih godina akcenat stavljali i na filmsku umetnost iz domena muzike, tako da je to praktično bio uvod u saradnju sa Kratkofilom. Jedan od naših osnovnih ciljeva već osam godina su kvalitetni autorski radovi iz segmenta muzike, sada se tome nadamo i iz segmenta filma. Kontakti i uticaj Kratkofila u svetu kratkog filma uz podršku Jelen Demofesta sigurno će stvoriti adekvatan prostor koji ljubav prema filmskoj i muzičkoj umetnosti ne odvajaju, već od nje stvaraju nove vrednosti – istakla je direktorka Jelen Demofesta Brankica Janković.

Ona je naglasila da je ovo sjajan primer kako umetnost može da gradi nove i ojačava već postojeće veze.

Darija Buzaković, direktorka festivala Kratkofil Plus rekla je da sa velikim zadovoljstvom ulaze u ovaj projekat, jer Jelen Demofest i Kratkofil već godinama podjednako rade na afirmaciji domaćih umetnika u svojim oblastima.

– Takođe, festivali su konceptualno veoma bliski, jer pružaju priliku mladim umetnicima da na velikoj sceni predstave svoje projekte, dok je revijalni program rezervisan za neka od najznačajnijih imena iz sveta filma i muzike – rekla je Buzakovićeva.

jelendemofest-kratkofil2

Inače, poziv za sve zainteresovane učesnike konkursa otvoren je do 30. aprila 2016. godine, a zemlja porekla filmova mora pripadati regionu, preciznije, prostoru na kojem deluje Jelen Demofest.

Filmovi mogu biti igrani, dokumentarni, animirani i eksperimentalni, a ne smeju trajati duže od pet minuta, te ne smeju biti stariji od 1. juna 2015. godine.

Filmovi se mogu prijaviti slanjem aplikacije i pratećih materijala na adresu demofest@kratkofil.org, a svi detalji konkursa, kao i dokumenti za apliciranje mogu se preuzeti sa zvaničnog sajta Kratkofila Plus.

Od pristiglih prijava biraće se oni filmovi koji će biti prikazani u okviru festivala Kratkofil Plus 2016. godine.

Žiri koji će činiti predstavnici Jelen Demofesta i Kratkofila Plus biće zadužen da odabere najbolje muzičko-filmsko ostvarenje među finalistima u julu naredne godine na samom festivalu, kada će biti uručena i nagrada njegovom autoru.

(SMP)

Komentari