Demofest, najveći festival demo bendova u jugoistočnoj Evropi, nakon nekoliko godina pauze vraća se na banjalučku tvrđavu Kastel! Festival će trajati tri dana, a biće održan krajem jula.

Direktorka festivala Brankica Janković rekla je da joj je drago što je u mogućnosti da nakon kraće pauze najavi još jedan Demofest.

– Radujemo se novom Demofestu i svim izazovima koje njegova organizacija nosi sa sobom, te što mogu da kažem da se festival sa kojim je odrastala jedna generacija vraća u Banjaluku. Drago mi je da će nakon četiri godine mnogobrojni demo bendovi dobiti priliku opet da istupe na veliku scenu, a publika da uživa u tri dana odlične muzike. Odluci da se ove godine priredi Demofest doprinela je i činjenica da agencija Aquarius slavi 30 godina. A kakav bi to bio rođendan bez Demofesta – rekla je Janković.

Tačan datum održavanja festivala biće poznat nakon što se usvoji kalendar kulturnih i turističkih manifestacija Grada Banjaluka, koji je ujedno i jedan od pokrovitelja ovog događaja.

Kao i prethodnih godina, i ovaj put su pozvani svi neafirmisani bendovi da se prijave na konkurs koji je otvoren do 17. aprila. Prijave su moguće na zvaničnoj stranici festivala, a nagradni fond izgleda ovako:

  • I nagrada – produkcija albuma u vrednosti 5.000 EUR
  • II nagrada – binska oprema u vrednosti 2.000 EUR
  • III nagrada – oprema u vrednosti 1.000 EUR
  • Nagrada „Plavi bas“ – za najboljeg basistu

Demofest se u kontinuitetu održavao od 2008. do 2018. godine. U tom periodu svoje prijave poslalo je više od 3.000 mladih bendova. Sastavi kao što su M.O.R.T, ZAA, Seine, Irie FM, ostvarili su respektabilne regionalne karijere. Pored toga, Asian Dub Foundation, Kosheen, The Sisters Of Mercy, Marky Ramone, Dubioza kolektiv, Hladno pivo, samo su neka od imena koja su tokom leta dolazila u Banjaluku.

„Uz to, punih 11 godina ovo je bio jedinstveni događaj koji je menjao puls julskih dana u gradu na Vrbasu, okupljao kreativne alternativce željne velike bine, ali i publiku koja ih je sve ovo vreme podržavala“, naveli su organizatori.

(SMP)

Komentari