Bendovi Sigma Epsilon, Polywhy, Claymorean, Dreddup, Blankfile, Goodeyeclosed, Thot Purge, Kaali, Nastrom i Darkshines, predstavili su ovih dana novi materijal.

Beogradski thrash metal sastav Sigma Epsilon predstavio je singl „Ruka koja mrda usta“.

„Pesma je napisana i snimljena dok je država bila pod ključem, sve je snimljeno u kućnim uslovima, a naš gitarista Stefan Tomić je izvukao maksimum iz snimaka. Reampovanjem gitara u studiju Citadela i svojim umećem miksanja i masterovanja, uspeo je da napravi snimak koji deluje kao da je snimljen u profesionalnom studiju“, navode iz benda.

Za spot je bila zadužena Nevena Jovanović.

Instrumentalni mathcore sastav Polywhy iz Novog Sada objavio je EP The Altar Boys, koji, kako kažu, predstavlja najdisonantije i zvučno najzrelije izdanje benda do sada. Sa EP-a je skinut singl „Faljnis“ koji je ekranizovan od strane Darka Radovca.

Lazarevački epic heavy/power metalci Claymorean predstavili su još jednu numeru koja je snimljena na nastupu u Kragujevcu tokom jula ove godine. Pesmu „Battle in the Sky“ snimio je Saša Vujić, dok je za miks i mastering bio zadužen Boris Šurlan. Video snimak potpisuje Laki Lazarević. Pesma se u originalu nalazi na aktuelnom albumu Eulogy for the Gods.

Dreddup, novosadski industrial pioniri, objavili su spot za pesmu „All Wives Matter“ sa aktuelnog albuma Romance of Romans. Za kamerom je bio Polgar Zsolt, dok je edit videa uradio frontmen benda Mihajlo Obrenov.

Blankfile, metalcore ekipa iz Beograda predstavila je i poslednji singl sa aktuelnog EP-a Truth Be Sold iz 2020. godine. U pitanju je spot za pesmu „Schadenfreude“ koji je napravljen od snimaka sa „tajne“ koncertne promocije pomenutog EP-a u. Iza kamere je bio tim pod vođstvom Dušana Jaukovića.

Na 25. godišnjicu od osnivanja, posle duže pauze Goodeyeclosed je u želji da se zahvali fanovima, uradio novu stvar i posvetio je svima koji su ih podržavali, svim bendovima i drugarima sa kojima su delili binu i svim članovima koji su bili deo benda. „The Book of Lead Memories“ je urađena u saradnji sa Milošem iz benda Tibia, kome je pripala čast da bude prvi gost. Snimljena je na relaciji Beograd – Bergen. Postprodukciju i miks uradio je Alf Gunnar Wold u studiju GF:U u Bergenu.

Godine 2018. osnovan je metal projekat Thot Purge. Kako kažu, odabrali su da žanr bude Christian death metal da bi nervirali plitkoumne ljude.

„Tematika benda je satira zapadnjačke kulture. Nova pesma ‘Womanure’ je baš o tome, o takozvanim ‘simpovima’ koji plaćaju ogromne svote novca da bi videli golišave fotografije svojih omiljenih e-girlsa, odnosno e-whores“, objašnjavaju iz benda.

Na vokalima je Jovan, gitare potpisuju Nikola (takođe i miks/master) i Ilija, dok je na bas gitari Matt koji pomaže i oko artworka i video edita. Bend radi na relaciji Jagodina – Kragujevac – Australija – Tajland i u potrazi je za bubnjarem. Sastav je inače 2019. godine debitovao albumom Live. Laugh. Love.

Još jedan internacionalni projekat predstavio je debi izdanje. U pitanju je EP Alone sastava Kaali koji je stacioniran u Sajgonu (Vijetnam), a čiji su članovi sa četiri strane sveta – Srbija, Rusija, Južna Afrika i Velika Britanija. Na vokalima je Nišlija Viktor Nagradić (Suffering’s The Price). Na EP-u se nalazi pet pesama, a što se žanra tiče, bend ga karakteriše kao fuziju hardcore i metal podžanrova – blackened hardcore.

Underground doom rock projekat Nastrom objavio je video za pesmu „Mooncult Backyard Ritual“, koja otvara još uvek aktuelno EP izdanje Big Escape. Video je snimljen iza stare zgrade nekadašnjeg zatvora u Kovačici, a inspirisan je misterioznom atmosferom i estetikom autsajderskih horor filmova iz 70-ih godina (Jean Rollin, Jess Franco). Takođe sadrži surealistične scene punog meseca, kao i crteže nekoliko strip umetnika iz Srbije (Danilo Milošev Wostok, Aleksandar Zograf, Vladan Nikolić). Iza projekta Nastrom stoji Stevan Lenhart, urednik fanzina Black Syrup.

Kragujevački bend Darkshines, posle višegodišnje diskografske pauze, vraća se na scenu novim video singlom “Zaboravi me”, kojim najavljuje treći album Predaj se. Novo izdanje na kome će se naći ukupno 10 pesama, biće objavljeno u martu 2022. za promotersku kuću Long Play.

(SMP)

Komentari