Najveći regionalni festival demo bendova, banjalučki Demofest, neće biti održan ove godine. Iako je najavljena pauza, odnosno ne i definitivan kraj, mnogi strahuju da će festival u obliku u kojem je postojao otići u istoriju posle 11 godina, koliko se održavao u najvećem gradu Srpske.

– Nadajući se da smo zaslužili malo razumevanja i strpljenja onih koji nas vole i uz nas su sve ove godine, pre svih hiljada demo bendova koji su se prijavljivali na naše konkurse, hiljada saradnika i stotina hiljada posetilaca od osnivanja do danas, ove godine ćemo napraviti pauzu da bismo pripremili novu Demofest priču, dostupnu publici u celoj regiji – rekla je za Lola magazin direktorka festivala Brankica Janković.

Ona je naglasila da Demofest smatra za jedan od najlepših i najuspešnijih projekata koji je njena agencija realizovala.

– U njega je uloženo mnogo truda, ali i mnogo ljubavi, kako nas, organizatora, tako i svih drugih koji su na bilo koji način učestvovali u njegovoj realizaciji. Jednostavno rečeno, Demofest je postao brend koji se voli regionalno… Mnogima je upravo Demofest prva asocijacija na Banjaluku. Predstavio se publici izvrsnim dizajnom, sjajnom organizacijom, promocijom stvaralaštva i humanošću. Bio je odličan domaćin i rado viđen gost u regiji, ali i šire – rekla Jankovićeva.

O čemu se tačno radi, i na šta se „nova Demofest priča“ odnosi nije precizno potvrđeno, ali kako SMP nezvanično saznaje, u pripremi je muzički regionalni kanal koji će se zvati DF TV, i koji će biti nastavak rada ekipe pomenutog festa, u televizijskom formatu.

DF TV je, kako saznajemo, koncipiran kao muzički kanal koji će 24 časa emitovati muziku i pop art priloge vezane za rokenrol i srodne muzičke žanrove širom regiona. Kanal će da emituje i najave koncerata i festivalskih nastupa u okviru emisija, te drugi srodan materijal.

– U pitanju će biti priča koja traje svakog dana u godini i koja neće imati nikakvih ograničenja. Demofest na malim ekranima i internetu – rekla je Jankovićeva i izrazila nadu da će se u budućnosti stvoriti uslovi da doživi i svoja izdanja na tvrđavi Kastel, jer se, kako kaže, svako rado vraća svojoj kući.

Podsetimo, na Demofestu je tokom 11 godina nastupio ogroman broj demo i renomiranih bendova iz svih republika bivše Jugoslavije, ali i svetski poznata imena poput: The Sisters of Mercy, Guano Apes, Therapy?, Kosheen, Kelis, Stereo MCs, Skindred i drugih. Demo bendovi su se takmičili za vredne nagrade festivala, među kojima su bili muzička oprema, snimanje albuma, promocija i slično.

Demofest se održavao na tvrđavi Kastel, odnosno samo jednom u dvorani Borik zbog loših vremenskih uslova.

Sve detalje o festivalu i najavljenom muzičkom kanalu, pratite na sajtu Demofest.org.

(SMP)

Komentari