Bendovi Kraljevski Apartman, Dead Joker, David Maxim Micić, Nevergreen, Forever Storm, Morana, Velar, My Last Suicide, HeretiK, Contaminated Mind, Dave Van Detta i Nephalem, predstavili su ovih novi materijal.

Legendarni hard’n’heavy sastav Kraljevski Apartman (na slici) izbacio je novi singl, numeru „Upomoć“. Pesma je snimljena u studiju Soundgarden u Beogradu, a produkciju potpisuje Vladimir Ćopić.

– Pesma „Upomoć“ govori o tome gde smo bili, gde idemo, gde je raj, gde pakao… Ali ne vredi, uvek nam neki đavo ne da mira. Svakome je potrebna ruka spasa, posebno kada srce zove u pomoć – kaže za SMP lider i gitarista benda, Zoran Zdravković, i dodaje da je plan Apartmana da u narednom periodu objavi što više novih pesama, te odsvira što više živih nastupa, jer kako kaže, „rokeri ne mogu bez bine“.

Kragujevački death metal veterani Dead Joker počastili su nas sa profesionalnim koncertnim snimkom sa Arsenal festivala koji je nedavno održan u tom gradu. Zabeležene su tri numere – „Junction Fright Sanctifies“, „Huge“ i „Lives Undone“. U međuvremenu, bend ponovo nudi svoj album Venture u vidu remaster diska, a o čemu smo već pisali.

Multiinstrumentalista i kompozitor David Maxim Micić objavio je spot za pesmu „Damar“. David redovno objavljuje video materijal i razne koncertne i druge klipove, ali ovo mu je prvi zvanični spot u dosadašnjoj karijeri. Inače, numera „Damar“ nalazi se na aktuelnom albumu Who Bit the Moon, kojeg Micić uveliko promoviše na evropskoj, američkoj i kanadskoj turneji.

Vojvođanski gothic metalci Nevergreen nastavljaju promovisanje albuma Monarchia, koji je objavljen za Hammer Music iz Mađarske. Ekranizovana je pesma „Szelek hátán“, a spot je snimao i montirao Barat Atila.

Jedan od najboljih domaćih metal bendova, Forever Storm, objavio je spot za numeru „Carry on the Flame“ sa poslednjeg ostvarenja Tragedy. Iako je prošlo nekoliko godina od izdavanja tog albuma, momci ne kriju da im je ovo jedna od omiljenih pesama sa istog, te je video napokon završen.

Primetna je aktivnost i kod crnogorskih metal bendova, te ovom prilikom promovišemo pagan black metalce Morana koji su se oglasili singlom „Sad zemlja spava“ sa nadolazećeg albuma Odmazda, kao i djent/groove metal sastav Nephalem koji su objavili pesmu „Shade“.

Nephalem je šestočlana ekipa iz Podgorice i radi pod uticajem bendova Monuments, Destiny Potato i Shokran.

– Ideja nam je da spojimo tvrdoću i žestinu rifova koje imaju neki od pomenutih bendova sa arapskim/orijentalnim prizvukom koji svakoj pjesmi doda nevjerovatan vibe i bude dosta upečatljiv i lako pamtljiv – poručuju iz benda.

„Shade“ je prvi singl sa predstojećeg EP-a, a u planu su još tri pesme sa kojima će se zaokružiti prvo izdanje, koje se, kako kažu, može očekivati do kraja godine. Produkciju, miks i mastering uradio je Stefan Braunović.

Novosadski eksperimentalni alternative metal sastav Velar takođe se oglasio novim singlom. Numeru „Qat“, bend je sam snimio, miksao i producirao. Najavljuju još materijala u skorijoj budućnosti.

Vrščanin David Jerković, koji nastupa pod imenom Dave Van Detta, predstavio je debi singl „Beauty and Deceased“. David je student fakulteta muzičkih umetnosti i metal pevač, a solo karijeru je započeo ove godine. Njegov rani početak obeležavaju brojne prve nagrade na takmičenjima klasične muzike, nekoliko rock festivala i takmičenja, pojavljivanje na nacionalnoj televiziji i turneje sa simfonijskim orkestrima u Južnoj Evropi.

– Inspiraciju crpim iz raznih stvari, kako svakodnevnog života, tako i iz muzike drugih bendova različitih žanrova koje slušam. Uvek biram buntovne tematike, jer imam preveliku potrebu za pravdom, pa tako je trenutna tematika prvih pesama koje radim najviše osvrnuta ka religiji i koliko je korišćena za manipulaciju i zaglupljivanje masa već vekovima – kaže David. Planovi za budućnost su izdavanje prvog albuma i turneja van Srbije.

Banjalučki melodic death metalci My Last Suicide objavili su lyric video za numeru „Black Swan and Rare Flower“ sa aktuelnog izdanja Mission F.U.B.A.R. Video je uradio Jovica Tontić, dok je za kompletnu produkciju bio zadužen studio Cirith Ungol.

Niški metal bend HeretiK, koji smo vam ranije predstavili recenzijom, objavio je lyric video za novu pesmu “Izdanak” kojom najavljuju predstojeći EP. Za realizaciju spota zaslužni su Marko Jocić, Leviathan Design, HeretiK Studio, Mortek i Jose de Verde.

Pevač Aleksandar Stojković (Burning Circle, Asymmetry) i gitarista Paja Milošević sa pratećom ekipom (basista Ratko Santrac i bubnjar Nebojša Nikšić) snimili su obradu Stratovarius klasika „Against the Wind“. Stojković važi za jednog od najboljih metal i rock pevača ovih prostora, pa proverite kako se snašao u ulozi Timo Kotipelta.

Na kraju pregleda aktuelnih noviteta, predstavljamo vam mladi i perspektivni beogradsko-mladenovački heavy/speed metal bend Contaminated Mind i debi singl „Boga igre“. Pesma je zabeležena u studiju Citadela, a momci kao uzore navode bendove Iron Maiden, Judas Priest, Dio, Crimson Glory, Helloween, Anthrax itd. Poslušajte kako zvuče!

(SMP)

Komentari