Na današnji dan pre tačno 10 godina, Srbija je imala svog prvog predstavnika na najvećem evropskom metal festivalu, Wacken Open Airu. Nakon nekoliko kvalifikacionih večeri u okviru WOA Metal Battle takmičenja po bivšoj Jugoslaviji (izuzev Slovenije i Crne Gore), u finalu u beogradskom SKC-u koje je održano 17. jula 2007. godine obreli su se Monument i Flegma kao predstavnici BiH, Makedonci Dedicated for Life, Cold Snap iz Hrvatske, te Consecration i Downstroy iz Srbije. Pobedu je odneo Downstroy iz Kikinde i 3. avgusta je nastupom na Wackenu ušao u istoriju kao prvi kojem je to pošlo za rukom sa naših prostora.

Prisećajući se tih dana, pevač Downstroya Darko Živković kaže da se, iako je prošla decenija od pomenutog nastupa, seća svakog detalja, kao da je juče bilo.

Kuće od čokolade

– Mislim da to već dovoljno govori o utiscima. (smeh) Meni lično, vrlo bitan događaj, prvo, sami smo se izborili da odemo na mesto o kojem smo znali samo preko video snimaka koje smo neretko gledali. Drugo, imali smo šansu i svirati, pa šta ćete više? (smeh) Što se kaže, pun krug. Odsvirali smo maksimalno dobro pred pozamašnom cifrom ljudi, s obzirom na to da smo svirali oko 13h, dok su na glavnim binama pičili Napalm Death i Amorphis. Upoznali smo brdo kul ljudi, ćaskali sa Lacuna Coil, Stratovarius, Rage, Napalm Death, Cannibal Corpse, Sonic Syndicate… Gledali Typo O Negative, Dimmu Borgir, In Flames, The Black Dahlia Murder… – priča Darko i nastavlja:

– Selo je neverovatno, kuće kao od čokolade. Ljudi gostoljubivi. Naravno da su nas mnogi primetili, što tamo, što kod nas, bili smo interesantni medijima, usledilo je još više koncertnih aktivnosti, po čemu smo, verovatno i najpoznatiji, jer, evo ulazimo u 14. godinu postojanja, nikada, ali nikada nismo stali, nikada nismo imali pauzu što se koncerata tiče. Još jednom ću se zahvaliti sada pokojnoj Terra Nostri koja je organizovala WOA Metal Battle, kao i gradu Kikindi koji nam je platio put, odnosno avionske karte – kaže Darko.

Downstroy

Pored Živkovića, na Wackenu su u Downstroyu te godine nastupali i gitarista i pevač Miloš Šegrt, gitarista Miroslav Savić, basista Nenad Predojević, perkusionista Martin Gak i bubnjar Mića Kovačević, a da sve zvuči kako treba, pobrinuo se Nikola Mijić koji je sa bendom išao u ulozi tonca.

WOA Metal Battle takmičenje održavalo se i narednih godina na prostoru bivše Jugoslavije, te su, zahvaljujući već pomenutoj Terra Nostri i agenciji Mr. Metal, priliku da nastupe na Wackenu dobili i iskoristili bendovi Tanker (Banja Luka), The Loudest Silence (Sarajevo), Forever Storm (Kragujevac), Furion (Skoplje), Cold Snap (Varaždin) i Agni Kai (Kumanovo). Ove godine, na iznenađenje mnogih, osvanula je informacija da će prostor bivše Jugoslavije na Wackenu da predstavlja zadarski sastav Rising Dream. Iznenađenje zbog toga što takmičenje, po svemu sudeći, nikada nije održano, a o čemu smo nedavno pisali.

– Pratio sam takmičenja i proteklih godina, uvek me interesuje ko će sledeći doživeti to što smo mi. Pročitao sam da će hrvatski Rising Dream predstavljati ex-YU i srećno im bilo, ali svakako mislim da ovakvim stvarima nije mesto u muzici, a posebno ne u metalu. Ako su nam već administracije, da ne kažem države, takve kakve su, ne bismo mi metalci trebali to dozvoliti sebi. Očigledno je da takmičenja nije ni bilo, i ekipa iz WOA Metal Battle bi trebala razmisliti kome ubuduće daje licencu za isto. Jednostavno, nije fer, ovo je prilika koja znači mnogo, a koju ove godine (nažalost) nisu svi mogli pokušati ugrabiti – smatra Darko.

Downtroy na Wackenu

Downstroy je u godinama posle Wackena realizovao debi album One Size Fits All, snimio nekoliko singlova, i nastupao uživo kad god i gde god se prilika ukazala.

EP do kraja godine

– Svi znaju da smo koncertno uvek aktivni, što kod nas, što preko. Nekoliko godina nakon Wackena smo sa Nikolom Mijićem snimili album One Size Fits All, koji je zaista solidno prošao, lepe kritike, a 2012. godine smo izbacili i reizdanje istog. Usled zasićenja, ali i obaveza nekih članova, često smo izmenjali postavu i to nas je pomalo kočilo u studijskom radu. Tu smo zakazali, priznajemo. No, kako bismo dokazali da smo i dalje tu, snimili smo singl „Illusions“, te obradu pesme „Sister“, legendarnog sastava Eyesburn, sa liderom tog benda, Kojotom, kao specijalnim gostom. Vrlo mi je drago da Downstroy i dalje živi i gotovo je tu pola mog života, divan je to osećaj. Ekipa sa kojom Miloš (koji je pored mene tu od samog početka) i ja radimo već nekoliko godina je zaista super i verovatno će to biti naša poslednja postava – priča naš sagovornik, i dodaje da bi se novi EP benda mogao pojaviti do kraja godine.

– Okvirni plan je da do kraja godine snimimo EP, trenutno dogovaramo s kim ćemo ga raditi. Pesme su spremne, obećavamo moćan materijal, sa verovatno i nekim gostima. O tome više u nekom narednom periodu, da sad ne pričam u prazno – zaključio je kroz smeh naš sagovornik.

(SMP)

Komentari