„Rising Dream su pobednici WOA Metal Battle takmičenja za prostor bivše Jugoslavije“, navedeno je na zvaničnoj Facebook stranici i web sajtu ovog takmičenja. Ono što, međutim, bode oči, je verovatnoća da se ovo takmičenje nije održalo na pomenutom prostoru 2017. godine, te ostaje pitanje sa kim se to tačno zadarski metal bend „borio“ za nastup na Wacken festu, i kada?

WOA Metal Battle je takmičenje bendova (bez zvanično objavljenog albuma u inostranstvu) za nastup na prestižnom Wacken Open Air festivalu, a održava se širom sveta, pa tako i na našim prostorima. Verovatno iz praktičnih razloga, zemlje bivše Jugoslavije nemaju pojedinačna takmičenja, nego jedno, centralizovano, te na WOA Metal Battle učestvuju pod etiketom „EX-SFRJ Republics„. Godinama se ovo takmičenje uredno održavalo na našim prostorima, izuzev prethodne godine, a razlog tome, kako smo ranije pisali, su predviđene rotacije zemalja koje učestvuju, zbog ograničenog broja mesta za nastup na Wackenu koji je uslovljen trajanjem festivala. Tako su se, umesto bendova iz zemalja bivše Jugoslavije, 2016. godine za nastup na Wackenu borili bendovi iz Caribbean Metal Battle arene.

Podsećanja radi, zemlje bivše Jugoslavije su ranijih godina predstavljali bendovi Downstroy, Tanker, The Loudest Silence, Forever Storm, Furion, Cold Snap i Agni Kai.

Tako dolazimo i do 2017. godine i podatka da će ex-YU na Wackenu da predstavlja zadarski metal sastav Rising Dream, koji je, kako se navodi „pobednik ovog takmičenja za prostor bivše Jugoslavije“. Nejasno je, međutim, gde se tačno takmičenje održalo, te koji bendovi iz kojih republika su učestvovali. U medijima ne postoji nijedna informacija o održavanju ovog takmičenja u 2017. godini, a sa sigurnošću možemo reći da se isto nije održalo na prostoru Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, dok ni za Sloveniju nismo pronašli nikakav info. Kada je o Hrvatskoj reč, u tamošnjim specijalizovanim medijima takođe ne postoji podatak o tome da se jedno ovakvo takmičenje održalo ove godine, a samim tim ni vest da je pomenuti bend pobednik istog. Detalj koji možda nije relevantan, ali je u najmanju ruku neobičan, je i taj da bend nije podelio radost sa fanovima na svom sajtu i Facebook stranici, baš kao ni zvanični menadžment benda, agencija Full Metal Sevice (sajt, Facebook stranica), na čijem sajtu se nalazi i zanimljiv podatak da su partneri Wacken Metal Battle takmičenja.

Dolazimo tako do poražavajuće činjenice da su bendovi iz regiona ove godine bili uskraćeni za učešće na ovom takmičenju, a samim tim i za potencijalnu mogućnost nastupa na najvećem evropskom metal festivalu.

Kako je cela situacija poprilično konfuzna, interesovalo nas je i to da li se ovo takmičenje održalo barem samo u Hrvatskoj, te smo kontaktirali bend i menadžment putem službenih kanala. Međutim, do objave ovog teksta nismo dobili nikakav odgovor, ali ćemo isti svakako ubaciti onog momenta kada stigne, kakav god on bio.

Kako stvari stoje u ovom trenutku, ostalo nam je jedino da poželimo sve najbolje bendu Rising Dream na Wackenu. Zaista, reč je o kvalitetnom sastavu koji će region nesumnjivo predstaviti na najbolji način. A da li su odneli pobedu u nepostojećoj bici i prečicom se obreli na Wackenu, vreme će pokazati.

(SMP)

Komentari