Šabački sastav Slonz pobednik je jubilarnog, desetog izdanja banjalučkog Demofesta, koji je sinoć završen na tvrđavi Kastel u tom gradu. Drugo mesto pripalo je bendu Tyger Lamb iz Zagreba, a treće novosadskom sastavu Wolfram.

Ove godine, Demofest se po prvi put održao na dve bine na tvrđavi Kastel, a za nagrade festivala takmičilo se 50 demo bendova.

Kada je reč o metal bendovima, najzapaženiji nastup imale su devojke iz beogradskog death metal sastava Nemesis, koje su stigle i do finala, ali nažalost, ostale su uskraćene za jednu od festivalskih nagrada, uprkos veoma ubedljivom nastupu, zdušnoj podršci publike i hitičnoj numeri koju su izvele. U finalu su se, takođe, našli i banjalučki hardcore metalci Statement of Hate kojima je ovo drugi put da se takmiče na Demofestu, te zagrebački metalcore/modern metal bend Pale Origins. Ni jedni, ni drugi, kući nisu odneli nikakvu nagradu, dok se Wolfram, sasvim zasluženo, sa svojim stoner/atmospheric/ethno rock/metalom upisao među par (uslovno rečeno) metal imena koji su osvojili neku nagradu tokom prve decenije postojanja ovog festa.

Nemesis (Foto: Vedran Ševčuk)

Pored takmičarskog dela, publika je tokom tri dana trajanja festivala mogla da prati i revijalni program u okviru kojeg su nastupali bendovi iz Banjaluke, regiona i inostranstva, te brojne dnevne sadržaje. Ovde bismo, pre svega, pohvalili sjajan nastup banjalučkog sastava Sopot, koji je demonstrirao profesionalizam kakav se ne viđa tako često kod bendova iz grada na Vrbasu. Zajedno sa gostima, izveli su svoje najpoznatije numere (među njima i aktuelni singl „Radi…“ gde im je na drugoj gitari pomogao Saša Rogić iz benda Tanker), a primetno je da je bend napravio solidan zaokret u zvuku, i da je gitarska distorzija mnogo zastupljenija na bini, te da numere zvuče veoma čvrsto i direktnije nego ranije, što svakako pozdravljamo. Takođe, publika ih je odlično prihvatila, te se sastav vratio na bis i ponovio jedan od aktuelnih hitova.

Sopot (Foto: Vedran Ševčuk)

Od propratnih detalja, pohvalili bismo kartično/beskontaktno plaćanje umesto bonova koji su bili u upotrebi prethodnih godina, čime je izbegnuta gužva na šankovima, kao i već ustaljen profesionalizam u organizaciji celog festa. Ulaz na festival i ove godine je bio besplatan do 21h, što je, pokazalo se, dobra taktika da se ljudi privole da uđu na vreme i ispoštuju takmičarske bendove.

(SMP)

Komentari