Nakon što je objavljena prva grupa od 30 demo bendova, poznata su imena još 20 demo sastava, koji će imati priliku da se takmiče za nagrade desetog Demofesta.

U skladu sa novim konceptom banjalučkog festivala, prethodno odabranih 30 bendova će svirati na glavnoj, „Basstion“ bini Demofesta, dok će se druga grupa od 20 bendova takmičiti na „Beton“ bini.

„Novi koncept takođe podrazumeva i to da ovih 20 demo bendova ekskluzivno bira osoba nezavisna od žirija koji je birao prvu grupu takmičara, a koja će se menjati svake naredne godine. Ovoga puta u toj ulozi našao se Nikola Kolja Pejaković, poznati banjalučki muzičar, glumac i reditelj“, navodi se u saopštenju organizatora.

Imena takmičarskih demo bendova koji će svirati na „Beton“ bini su:

1. Barrel Row (Ohrid, Makedonija)
2. Brat (Užice, Srbija)
3. Cava (Grosuplje, Slovenija)
4. Drum (Požega, Srbija)
5. Freedom (Podgorica, Crna Gora)
6. Good Vibrations (Ljubljana, Slovenija)
7. Infuzija (Bratunac, BiH)
8. King Ubu (Zagreb, Hrvatska)
9. KOB (Kostajnica, BiH)
10. Kraya (Zagreb, Hrvatska)
11. Mamurlook (Varaždin, Beograd / Srbija, Hrvatska)
12. Polarity Of Life (Zagreb, Hrvatska)
13. Prelude (Žiri, Slovenija)
14. Silazna putanja (Herceg Novi, Crna Gora)
15. Slonz (Šabac, Srbija)
16. Šajzerbiterlemon (Beograd, Srbija)
17. UV (Novi Sad, Srbija)
18. White Rabbit Band (Beograd, Srbija)
19. Zašto Kafka? (Pančevo, Srbija)
20. Zerostring (Niš, Srbija)

Najbolji sastavi iz obe grupe takmičara (sa „Basstion“ i „Beton“ bine), zasviraće u velikom finalu, koje će biti upriličeno treće, završne večeri Demofesta na „Basstion“ bini. Sa „Beton“ bine će biti odabrana dva najbolja demo benda, tj. jedan bend po večeri.

Najbolji demo bend ovogodišnjeg Demofesta biće nagrađen profesionalnim snimanjem i produkcijom albuma u iznosu od 3.500 evra, vicešampion će osvojiti binsku opremu u vrednosti 2.000 evra, dok će trećeplasirani sastav za binsku opremu dobiti 1.000 evra. I ove godine Demofest uručuje nagradu „Plavi bas“, koji će dobiti najbolji basista Demofesta.

Ovogodišnje izdanje Demofesta biće održano od 20. do 22. jula na tvrđavi Kastel u Banjaluci, a u revijalnom programu će nastupiti Rudimental DJ set, Marky Ramone, Ky-Mani Marley, Freemasons, Funkerman, Dubioza kolektiv, kao i Edo Maajka, Bad Copy, Lačni Franz i Projekt Rakija. Zasviraće i prošlogodišnji pobednici Seine, Letarg i Degeneza, a za lokalnu podršku biće zaduženi Sopot, Shanghai Street Fight i Važno obavještenje.

(SMP)

Komentari