Bendovi Dead Joker, Alitor, Zvijer, Desolation, Sides, Remedy, Meddle, Trijumf, Elio Rigonat, David Maxim Micić, Wolfram, Steel Hornet, Ljuska i Kob predstavili su ovih dana novi materijal.

Legendarni KG death metalci Dead Joker, koji su se aktivirali nakon ni manje, ni više nego dve decenije hibernacije, objavili su novu pesmu! Reč je o singlu „Out of Forgiveness“, koji je snimao i miksao Ivan Ilić Ćili, dok je lyric video uradio Darko Andrić Riot87. Gostujući vokal je Ivan Ivezić.

Inđijski thrash metalci Alitor objavili su spot za novi singl „Patterns of Redmption“, koji je najavljivan još prošle godine. U pitanju je pesma koja je snimljena u beogradskom studiju Citadela.

– Ovim putem se zahvaljujemo Nemanji Ćeraniću i filmskoj ekipi koja je realizovala ovaj spot. Pored svih problema i sa prilično ograničenim budžetom, ali uz dosta volje i talenta ljudi sa kojima smo sarađivali, uspeli smo da realizujemo spot koji u potpunosti odgovara našem muzičkom izražaju. Nadamo se će vam se spot i novi pravac u kojem se muzika našeg benda kreće svideti – navode iz tabora benda.

Banjalučki black metal sastav Zvijer, predstavio je drugi singl „U crnom grobu… Svijet!“ sa nadolazećeg albuma Vječnost truleži, koji će biti izdat za izdavačku kuću Hass Weg Production iz Francuske. Naknadno će biti objavljen datum izlaska albuma i još informacija o istom.

Desolation, groove metal ekipa iz Zrenjanina najavila je album prvenac singlom „The Last of Us“ i ovo je prvi studijski rad nakon demo snimka All Equal Now, koji su objavili 2014. godine.

Djent/progressive metalcore sastav iz Beograda, Sides, objavio je drugi singl u karijeri. Reč je o numeri „Bloom“.

Beogradski stoner/post hardcore sastav Remedy je putem zvaničnog YouTube kanala objavio prvi singl „Bigman“. U pitanju je live spot koji je snimljen u studiju „Klinika Petrović“. Pesma je prvi zvanični singl benda i predstavlja svojevrsnu najavu prvog studijskog albuma čije je izdavanje planirano za 2017. godinu.

Za one koji se po prvi put susreću sa imenom Remedy – u pitanju je novi bend Nemanje Kojića Kojota, nekadašnjeg frontmena sastava Eyesburn. U bendu se pored Kojota nalaze još Ivan Petrović (Sharks, Snakes and Planes) i Igor Škoro (ex-Dead Ideas, ex-Sunshine). Iz tabora benda najavljeno je objavljivanje još nekoliko singlova (u sličnoj produkciji) pre same realizacije albuma.

Novosadski alternative metal bend Meddle (ex-Pry) predstavio je spot za pesmu „Terraformed“ sa debi albuma Obol. Reč je o poslednjoj pesmi sa ovog izdanja, koja se našla i na nedavno objavljenoj kompilaciji Tribute to Raša, koja je posvećena preminulom pevaču benda Vultures. Istovremeno, Meddle radi i na novom EP-u, o čemu ćete moći da se informišete preko zvanične Facebook stranice benda u narednom periodu. Prethodno izdanje Obol je i dalje dostupno za besplatno preuzimanje sa njihove BandCamp stranice.

Nakon kraće pauze, novosadski heavy metal projekat Trijumf izbacuje drugu pesmu pod nazivom „Steel Eagle“. Numera je posvećena našim hrabrim pilotima koji su se borili protiv ubedljivo brojnijeg i jačeg neprijatelja u NATO agresiji 1999. godine.

Pesma je snimljena i producirana u studiju Forte od strane Marka Nikolića. Crtež je uradio Adam Adamović, dok je logo ilustrovao Vuk Kostić.

Sa prošlogodišnjim full-length albumom iza sebe i još jednim koji stiže uskoro, jedan od predvodnika mlađih metal snaga, Elio Rigonat (Kobold, Vicery) objavio je prvi singl i muzički video za pesmu „Set into Motion“, sa albuma Egregor II.

– Na ovom albumu prvi put prikazujem novi, progresivniji, avangardni stil metal muzike koji u svojoj celokupnoj formi gradi žanr za sebe. Uz pesmu „Set Into Motion“ uvodim vas u Egregor II – navodi Elio.

Najpopularniji domaći metal gitarista David Maxim Micić (solo radovi, Destiny Potato), objavio je playthrough video za numeru „Someone Else’s Hat“ sa aktuelnog izdanja Who Bit the Moon. Spot je snimljen na ulicama grada Tuluza.

Wolfram, novosadski bend koji svoju muziku karakteriše kao acid metal, predstavlja nam singl „Ljiljani“ i polako uvodi u predstojeće EP izdanje. Ovog puta, nešto drugačiji muzički i tekstualni pristup nego ranije, pa tako u novoj pesmi možemo čuti vrlo jak etno uticaj, a u prvom planu Janu, pevačicu benda koja je do sada uglavnom bila u pozadini, barem što se prvog albuma tiče. Pesma je snimljena u studiju Šamarčina.

Steel Hornet je kragujevački heavy/speed metal bend nastao sredinom 2014. godine sa namerom da svira stari dobri heavy/speed metal, uglavnom pod uticajem nemačke škole. U novembru snimaju prvi demo koji se takođe može čuti na  YouTube kanalu benda. Nova pesma „No Human Rights“ govori o uticaju političara, izražava nezadovoljstvo i prezir naroda prema vlasti.

Ljuska je naziv novog black metal projekta iza kojeg stoji osoba pod umetničkim imenom Sifr Shraddha. Sifr nam je upravo predstavio singl “Husks of Light”, a kako sve to zvuči, poslušajte ispod.

Sifr se, kako kaže, muzikom bavi duže od decenije, a pored aktuelnog projekta, aktivno radi na još tri, te ostaje da vidimo kako će priča da se razvija u budućnosti.

Za kraj ovog pregleda aktuelnih dešavanja na sceni, pomenimo i hard rock/metal sastav Kob iz Kostajnice, koji je ovih dana predstavio prvi singl i spot za pesmu „Strah“. Pesma, kako kažu iz benda, govori o strepnjama i neizvesnosti kroz koje su prolazili stanovnici Kostajnice u vreme kada su, između ostalih i ovaj grad 2014. godine zadesile katastrofalne poplave.

Pesma je snimljena u studiju Digital Boyler u Banjaluci pod producentskom palicom Ninoslava Dobrijevića Tikija.

(SMP)

Komentari