Zoran Lozanić je nekadašnji osnivač, gitarista i vokal kraljevačkog prog death metal sastava Averna koji je iza sebe ostavio dva snimka – demo My Visions (1998) i album Message from the Heights of Bottom (2002). Takođe, 2013. je sa deathrash metal bendom Soul in Cage otpevao album Slavery.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Pre svega, hvala SMP-u na pozivu! Za mene tri veoma moćna benda naše zemlje su Amon Din (Valjevo), Simargal (Trstenik) i naravno Punished iz mog grada! Zaista mi je čast da sam sa svima prijatelj i da smo zajedno u prošlosti više puta svirali. Naravno, pored ovih bendova moj život obeležili su i Psychoparadox i The Stone (nekada Stone to Flesh).

Amon Din – Dinamoneyezed (Butcher Sound, 2000./Walk, 2006.)

Amon Din je po mom mišljenju bio jedan od najboljih melodičnih death metal sastava iz Srbije. Njihovi koncerti su bili atmosferični i vrlo moćni. Gajili su originalan stil, tekstove i muziku i sve su to krunisali debi albumom Dinamoneyezed koji i dan danas redovno slušam.

Punished – …End? (Samoizdanje, 1995./Flying Buffalo, 2007.)

Drugi bend koji bih izdvojio iz bogate metal ponude Srbije je sa kraja 80-ih i pocetka 90-ih a to su moji sugrađani i dragi prijatelji – VELIKI Punished! Oni su me oduševili, za to vreme neverovatnom hrabrošću eksperimentisanja sa stilovima, kada su bile „krute“ razlike između raznih podvrsti metala. Punished su mešali power, death metal i hardcore sa fenomenalnim vokalom. Što se njih tiče definitivno bih izdvojio album …End? iz 1995. godine (tada se Punished zapravo zvao Punisher).

Simargal – Meeting With… (Rock Express, 2001.)recenzija

I kao treći bend bih izdvojio, a naglašavam iz tadašnje bogate metal scene Srbije, black metalce Simargal iz Trstenika. Lično, jedan od najkvalitetnijih bendova sa neverovatno dobrom muzikom i sjajnim vokalom. Iako su iza sebe ostavili ukupno dva albuma, biram prvi koji je svojevremeno objavio Rock Express i to samo godinu dana ranije od moje Averne.

 

Komentari