Momci (i devojka) su pokazali kako se treba posvetiti radu na albumu, i ta posvećenost ne može da prođe nezapaženo

Simargal, Trstenik. Momci (i devojka) su pokazali kako se treba posvetiti radu na albumu, i ta posvećenost ne može da prođe nezapaženo!

Sam uvod prve numere „Ceridwen Sturlaugus Saga Starfsama“ (popovi i crkveno pevanje, koje zvuči kao ono na dan pred Kosovsku bitku) obećava, i hteli – ne hteli, morate nastaviti da slušate dalje. Inače, ovako kvalitetni efekti u sferi našeg metala dosad nisu viđeni. Klavijature na celom albumu su odrađene perfektno, kao i ostali instrumenti generalno. Možda bih jedino stavio zamerku na bubanj. Kontra činela je preglasna, što je i inače slučaj sa većinom snimaka koji se rade u Češnjak studiju (Kragujevac). Možda je to zaštitni znak tog studija, ko bi znao…

Dalje, još jedna stvar koja zapada u (uši) oči je dužina pesama. Sve su u proseku između 6-10 minuta, što je još jedan plus kvalitetu ovog benda, ali verovatno i minus sa komercijalne i promotivne strane. Sledeća numera „Red Forests of Maglay“ je definitivno jedna od najboljih pesama sa ovog albuma. Uvod na akustičnim gitarama (tema na „Greensleeves“), da bi se atmosfera polako počela zakuvavati, i takva traje narednih 10 minuta. Ova numera obiluje zvučnim efektima, opet perfektno odrađenim (zavijanje vukova itd). Nakon što sam saznao o čemu tekst govori, stvarno bih se po prvi put složio sa konstatacijom novinara Rock Expressa, da ledi krv u žilama. Priča je rađena po istinitom događaju koji se desio na Maglaju, o konvoju koji je zimi pokusavao da pređe planinu, i kojeg su poklali ledeni šiljci koji su popadali sa okolnih borova, tako da je njihova krv obojila šumu u crveno. Otuda i naziv pesme. Veoma impresivno, nema šta. Od pesama, još bi trebalo izdvojiti i naslovnu „Meeting With…“, sa kojom su se predstavili na Scream Until YU Like It kompilaciji. Karakterišu je jako melodične gitarske deonice, kao i zaista perfektan deo negde oko sredine pesme. To je jedan od najmelodičnijih gitarskih solo pasaža koje sam ikad čuo u našem metalu.

Za kraj, neću ponavljati kliše zaključke tipa „očekuje ih slavna budućnost“ itd. Ostaje da se vidi šta će se desiti. Ovaj bend zaista ima sve potrebne preduslove, i nek’ im je sa srećom u daljem radu.

Simargal – Meeting With… spisak pesama:

1. Ceridwen Sturlaugus Saga Starfsama
2. Red Forests of Maglay
3. Like a Wind Upon My Face
4. Meeting With…
5. Congressum Cum Daemone
6. Ptomain

Komentari