Aleksandar Rajić je gitarista i jedan od osnivača novosadskog stoner metal benda Northern Revival sa kojima uskoro izbacuje novi EP Electric Power Supply.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Ritam Nereda – 999 (Automatik, 2001.)

Ovaj album je bio među prvim tvrđim stvarima koje sam kao klinja imao prilike da čujem. Drug je doneo u školu kasetu, verovatno je drpio od starijeg brata, bizaran omot i kao šta je ovo, moram da čujem. Brzo smo se primili na zvuk i ubrzo sam kupio svoj primerak. Nakon bombardovanja svi smo još uvek bili u onoj fazi protesta, da smo mi ti potlačeni i da je protiv nas ceo svet, a ovaj album je bio kao savršena muzička podloga za celu tu situaciju.

Concrete Sun – Sky is High (Samoizdanje, 2011./Miner, 2012.)recenzija

Još jedan bend iz Novog Sada, moram zbog Steve (ex basista Concrete Suna, sada basista Northern Revivala – prim.aut.) (smeh) Baš u tom periodu sam zašao u stoner/sludge i počeo da istražujem Black Label Society, Down, Corrosion of Conformity itd. I onda na nekoj kućnoj sedeljki upoznam Nikolu, gitaristu iz prve postave, i kao ima bend… Kad sam kod kuće izguglao, rek’o ne seri da u gradu neko svira ovako nešto. Album je skroz u tom juznjačkom fazonu, napunjen gomilom dobrih rifova sa isto tako dobrom atmosferom. Šteta što više ne sviraju, jer uvek je, bez obzira da li si u tom fazonu muzike, dobro imati takve bendove koji barem na lokalnom nivou dižu standarde. Takvi bendovi teraju ostale u gradu da budu bolji, inače zvučiš smešno pored njih.

Tiarah – End of Summer (Samoizdanje, 2006.)

Dvoumio sam se šta da ubacim kao treće izdanje, ali pošto je već dosta njih spominjalo Eyesburn i svima je dobro poznato kakav su uticaj imali, izabrao sam lokalni bend za koji možda ne zna mnogo ljudi. Nisam siguran kada su sve ove demo pesme spakovali u album, pošto su nekoliko godina izbacivali singlove. Uglavnom, bend je iz Sente, natrag u tada aktuelnih nu metal bendova kao što su American Head Charge, Adema, Korn itd. Meni je glavni adut ovog benda bio Marjanov vokal, jer je imao clean pevljive delove lake za pamćenje, a umeo je i da se dere tj. da dočara to o čemu je pevao. Gledao sam ih dosta puta u Senti kada bi se vratio kući za vikend iz srednje škole. Bili su dosta popularni u tom delu Srbije. Najveća prepreka da se dalje probiju je bila ta što su bili iz malog grada, jer mislim da je u BG-u tada ovakav zvuk bio prilično popularan i da su tamo bili da bi ostavili veći trag.

Komentari