Šta reći osim – momci, svaka čast. Nadmašili ste mnoge i prijatno iznenadili lika koga teško da šta više može iznenaditi.

Da, podseća na daleki američki jug, ali se u stvari radi o domovini Srbiji i novosadskom bendu Concrete Sun, koji je 2012. godine oficijelno izdao album prvenac, sa kojim pokušava da nametne jedan alternativni zvuk na našoj sceni, pretrpanoj power/thrash/death/black metal grupama.

Zvuk koji Concrete Sun stvaraju trenutno doživljava ekspanziju u celom svetu, iako su svi glavni predstavnici ovih podžanrova smešteni u SAD, zemlji u kojoj su i rođeni, tačnije njenom južnom delu (često opravdano/neopravdano podsmevanom/žigosanom). Ma koliko neverovatno zvučalo, Concrete Sun su u potpunosti uspeli da „prenesu“ močvarni, teški zvuk gitara, podržanih „primitivnim“ zvukom bubnja i basa, odsviranih u bazičnom/groove duhu. Znači, svi oni elementi koji čine današnji sludge/southern/stoner metal zvuk su tu. Ali to nije sve… Ima tu i uticaja Pantere, nešto Black Label Societya, zatim veoma dobar glas koji sasvim pasuje atmosferi albuma i ono što je najvažnije – odlične pesme koje su u najboljem maniru bendova Down, Corrosion of Conformity (kasnija faza) ili Kyuss.

Album Sky Is High definitivno ne vrca od originalnosti, ali to mu i nije bila namena. Ono što mu daje autentičnost jeste malo brži tempo, unekoliko „metaliziraniji“ rifovi u odnosu na ostalu sludge/stoner bratiju, i u većini slučajeva stvarno dobre pesme (kao dokaz nudim kompozicije „Just a Beginning“, „D. A. N. U. B. E.“ ili „Junkyard Dog“), koje kao da su stvorene za mlataranje, skakanje i đipanje, ali i za meditiranje („Last Man Under the Sun“, za koju je snimljen i spot). Ovde nema radijskih hitova, nema numera za devojčice iz prvih koncertnih redova, nema kulta u koji će se kunuti predstavnici najdubljih underground ponora, ali zato ima odličnog poznavanja instrumenata, muzike koja veoma prirodno „teče“ kroz ceo album, dajući mu konceptualni prizvuk, kao i odličnog osećaja za gruv i prepoznavanje kada je vreme za melodije, a kada za zvučni zid, koji uvlači u sebe sve živo i neživo.

Ispada iz svega gore napisanog da je recenzent veliki fan sludge/stoner metala. Greška! Nisam, ni blizu… Ne sećam se čak ni kada sam u skorije vreme uspeo da neki album koji pripada ovim podžanrova čujem u celosti… Ovog puta sam uspeo, i to više puta. Valjda i to nešto govori…

Šta reći osim – momci, svaka čast. Nadmašili ste mnoge i prijatno iznenadili lika koga teško da šta više može iznenaditi (idu godine, idu…). Velika preporuka!

Concrete Sun – Sky Is High spisak pesama:

1. Just a Beginning
2. Euphoria
3. Last Man Under The Sun
4. D.A.N.U.B.E.
5. Junkyard Dog
6. God Forsaken Prostitute
7. Ruff Song
8. Sky Is High
9. Hide Behind

Concrete Sun - Sky Is High
Produkcija85%
Originalnost62%
Vizuelni faktor84%
Uverljivost81%
78%Finalni utisak

Komentari