Vojin Ratković je u svojoj karijeri svirao bubnjeve u mnogim bendovima, među kojima se posebno izdvajaju Punished kao matični bend i Totalni promašaj (HC/punk usmerenja). Takođe, snimao je i svirao kao session član u više bendova. Trenutno je aktivan u kragujevačkim sastavima KBO! i Deadly Mosh. Pored svirke, Vojin je poznat i kao proizvođač bubnjarskih palica Drumbeat by Vorat.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Što se tiče TOP3, izuzeo bih snimke u kojima sam sudelovao. I još bih dodao da ima još snimaka koje bi trebalo pomenuti. Teško je reći da je neki snimak najbolji svih vremena, ali eto, na ova tri mislim da treba obratiti pažnju. Svi su snimani u sličnom periodu devedesetih, tako da su na mene ostavili jak utisak. Nadam se da će mlađi metalci imati strpljenja i zbog jako sirovog zvuka, ali tako se to nekad radilo, bez editovanja, nasnimavanja i ostalog studijskog inženjeringa.

Mortuus – Mind Obliteration (Samoizdanje, 1994.) 

Sjajan death metal mojih zemljaka. Demo ima tri ili četiri numere. Eh, da je makar još toliko. Produkcijski sirov, ali veoma odmereno odsviran i sa veoma mračnom atmosferom. Kao klincu, a to nije baš bilo skorije, mi je to odmah zapalo za uši. Bend ne svira godinama. Imali su još snimaka, takođe odličnih, ali u više grind/hardcore fazonu. Ovo obavezno proveriti.

Dead Joker – Venture (West Force, 1994./IDM, 1997.) 

Ovaj snimak ne ostavlja čoveka ravnodušnim zbog, da ponovim opet, sirove produkcije i mračne atmosfere, ali i zbog neverovatne brzine i zategnutosti. Bubanj rešeta iz svih oružja, a gitare to neumoljivo dopunjuju. Za mene u to vreme je to bilo kao da su Ameri sa Floride došli kod Vuje u studio Češnjak, dobro se oznojili, snimili i otišli natrag. Uhvaćen duh vremena u svakom smislu. To se ceni! Ponovo sviraju već neko vreme i koliko mi je poznato spremaju novi album, pa eto radosti za one koji vole ovu varijantu metala.

Psychoparadox – Apeiron (Samoizdanje, 1998./Rock Express, 2003.) – recenzija

Malo da se odmaknem od onolikog mraka. Šta reći, odlična svirka i veoma virtuozna. Nijedan instrument ne bih mogao da izdvojim a da je eto, tek odradio posao. Svi soliraju, ali jako zanimljivo, inovativno. Za to vreme, a i uopšte, odličan spoj tehniciranja, melodije i pre svega smislenih pesama. Uživo je to bilo takođe sjajno. Odlična sviračka ekipa.

Komentari