Definitivno među pet najboljih domaćih metal ostvarenja svih vremena!

Dobro, dočekao sam i taj momenat da recenziram album koji smatram za najbolji death metal album naših prostora svih vremena! Apeiron! Ovo je nimalo zahvalan posao, s obzirom da sam ovaj album toliko puta preslušao i islušao, da naći reči koje ga najbolje opisuju neće biti lako. Prvo bih jedno rasčistio – nadimak koji koristim po raznim forumima (Apeiron) nema veze sa ovim albumom! Mada i da ima – ne bi mi smetalo… A sad, na album.

Verujem da ste svi vi preslušali ovaj album do sada, bar u kasetnoj verziji (svojevremeno objavljen za Energy Records iz Lučana). Srećom, Rock Express Records nas je obradovao ovim izdanjem na CD-u (baš na vreme, jer mi se kaseta raspala od slušanja), izdanjem koje je zbog svoje vrste nazvano ReApeiron. Ali ovo nije samo klasično reizdanje! Pored standardnih Apeiron pesama, koje su dodatno miksovane i doterane (negde su dodane klavijature) u studiju Paradox, na ovom CD-u se kao bonusi nalaze Damirov solo na bubnjevima, snimljen na Koncertu godine 1998., kao i himna našeg metala, pesma „Metal Storm“.

Ali recimo mi još nešto o Apeironu. Album je snimljen 1998. u studiju Češnjak u Kragujevcu, u vreme dok su ovi momci još uvek bili premladi da bi ovako dobro svirali. Bubanj odličan, bas gitara po svim standardima tehničkog sviranja basa (Death/Cynic), gitare pune energije, odlični rifovi i solaže. I što je najbitnije, pored svih dodirnih tačaka sa dva pomenuta benda, album je izvanredno originalan i osvežavajući. Sa konceptualnim tekstovima su postavili neke nove standarde na tom polju, pa nam na albumu grupa nudi priču o astralnom putovanju kroz četiri kruga – zemlju, vazduh, vatru i vodu. Da, pretpostavljam da znate šta je pojam apeiron u filozofiji? Iz tekstova se da primetiti da su ovi ljudi i načitani i obrazovani, što pored sviračkih sposobnosti uvek može samo dobro doći.

Ne mogu da izdvajam najbolje pesme, jer su sve fantastične, i u celini bez i jedne mane! Nadam se da će ovim reizdanjem, i mlađa populacija da otkrije šta smo imali, i šta i dalje imamo. Definitivno među pet najboljih domaćih metal ostvarenja svih vremena!

Psychoparadox – ReApeiron spisak pesama:

1. Entrance: The First Night
2. Alogia
3. On the Wings of Mind
4. The Traveler
5. Four Time Sectors
6. Through the Land of Honor
7. Alpha and Omega
8. Nostalgia
9. And Stranger Will Arive
10. Apeiron
11. In the Halls of Time
12. Exit: The Last Night
13. Drum Solo – Bonus
14. Metal Storm – Bonus

Komentari