Danilo Nikodinovski je poznato ime domaće metal i rock scene. Već 17 godina uspešno predvodi sastav Consecration, a svojevremeno je imao i, za domaće uslove, poprilično jedinstven projekat Amaranth. Takođe, član je benda Nikole Vranjkovića (ex-Block Out) i tonac poznatog metalcore benda Unearth.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Temple of the Smoke – The Lost Art of Twilight (Cosmic Eye, 2013.)

Nisam siguran koliko je ovo metal album, ali mi je sigurno omiljen kada su u pitanju domaći bendovi. Način na koji templari daju značaj sintisajzerima – pre svega sintezi bilo kakvog zvuka – rame uz rame sa gitarama je ono što me zadivljuje i oduševljava u jednakoj meri. „Out, Into The Crimson Night“ je jedan od najblistavijih primera u kome se sreću Tangerine Dream i Thin Lizzy. Prog, atmosfera i rock 70-ih/metal 80-ih je nešto što je na albumu stvoreno i izneseno sa istančanim ukusom. Žao mi je što u poslednjih par godina nisu aktivni kao nekad. Bend priprema treći album već duže vreme i, koliko sam upućen, gitare dobijaju još manju ulogu u odnosu na sintisajzere i šta sve oni mogu – potez koji bih voleo i sam da primenim u nekom trenutku za svoj bend, ako mi hrabrost i strpljenje dozvole.

Draconic – From the Wrong Side of the Aperture (Noisehead, 2009.)recenzija

Progresivan i moderan metal koji je uspeo da bude snimljen i u zemlji Srbiji. Užasno mi je drago što je bend uspeo da iznese taj Strapping Young Lad/Soilwork/Slipknot fazon do kraja i da uporedo ima i neki svoj pečat. Bend ne radi već neko vreme, ali nikad se ne zna – metal je u njima isuviše jak, možda nas i iznenade sa nečim novim.

Svarog – Smor (Gong, 1995.)

Ako ostavimo Eyesburn (Fool Control) i Block Out (San koji srećan sanjaš sam) po strani kao bendove koji su imali puno uticaja na domaću scenu, što se konkretno metala tiče, mislim da je uticaj Svaroga nemerljiv. Pogotovo u ono vreme. Sećam se da je brat jednog dana doneo kasetu Smor i disk Godflesh – Pure i da smo to tad puštali nekako naizmenično. Šteta što bend nije otišao dalje od ovog izdanja. Prvi srpski bend koji je eksperimentisao sa sporoćom i spuštenim štimovima.

Komentari