Dušan Mijolić je gitarista i pevač novosadskog thrash metal/hardcore tria War Engine. Pored muzike, bavi se grafičkim dizajnom i najviše voli svog staford terijera Leu.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

– Uh, iskreno, bilo je teško izabrati samo tri izdanja sa domaće metal scene, jer kao što znamo svi, koliko god ljudi pljuvali scenu i pričali kako nema ničeg zanimljivog, na našim prostorima oduvek imamo pun đavo dobrih bendova koji nažalost neće ugledati svetlost dana zbog takvih ljudi, ali o tome nekom drugom prilikom…

Ground Zero – Morbus Panonicus (Drink and Be Merry, 2009./Samoizdanje, 2010.)

Prva extreme metal svirka koju sam ikad posetio, bio je baš koncert ovih momaka. Iako sam se usrao kad sam prvi put gledao Spasketa koliko se dere i skače, od tada mi je njihova muzika usađena u pamet. Pogotovo ovaj album koji je bukvalno pečat i trejdmark zvuka ovog benda. Među prvim numerama su mi bile „View Through a Key Hole“ i „Disfigured“. Nisam u početku bio baš oduvan njihovim zvukom, koliko nastupom, ali vremenom se pokazalo kao jedno od najjačih i omiljenih izdanja ovih NS satanista.

Putrid Blood – Fire at Will (Samoizdanje, 2010.)recenzija

Sećam se kad smo mi tek kretali da sviramo, jedno veče smo blejali Stex (Bubnjar) i Đorđe (bivši pevač) u gajbi i neko je samo pustio ovo zlo. Kad krene prvi rif na albumu, zabija ti se u glavu kao ekser! Brzo, masno, sa ogromnim mudima. Fire at Will je jedno od onih izdanja koje je prebogato odličnim rifovima i jakim vokalima koje Stevan i Bojan odlično kombinuju. Ne treba puno reći za ovo izdanje iskreno, samo treba pustiti od početka do kraja i pokušati ne slomiti sve po sobi.

Instead of a Kill – Skinwalker (10th Legion, 2013.)

Ovaj album nisam čuo kada je izašao, nego tek krajem 2015. godine kada sam bend čuo uživo u Novom Sadu. Dorkinovi nenormalni vokali, predobre gitare i bogate pesme su me instant povezali sa bendom Suicide Silence. Iako na prvi pogled nisam bio očaran artworkom, momenat kada se pusti isti, nakon intro pesme, iz zvučnika izlaze demoni i teraju na pičvajz. Omiljene pesme su „Flying Spaghetti Monster“, „Divination“ i „Fetal Ethanol“.

Komentari