Jovan Dorkin važi za jednog od najkvalitetnijih ekstremnih vokala na domaćoj sceni. Frontmen je bendova Instead of a Kill i Feud, a pevao je i u sastavima Magma, Draconic, Boneyard i Final Thought. Organizator je i CEO festivala Belgrade Bleed To Death, a takođe se bavi i montažom i snimanjem.

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Dead Ideas – Where To? (DIDC, 1993. / SilverCross, 1995.)

Što se crossover metal i hardcore žanrova tiče, Where To? je jedan od udarnih albuma mog detinjstva. Osim što je ostavio trag za sva vremena, to je ujedno i najmoderniji bend u tom trenutku što vidimo po tome da čak i danas kada pustite njihove hitove kao što su „Wrong“, „Deep Feel“ ili „Killing, Breaking“ nema odskakanja od trenutnih dešavanja u muzici. Ovo je jedan od mojih Top 3 baš zbog načina na koji je album snimljen – zvuk je totalno NY ’90-ih kao i aranžmani koji se lako pamte, uz snažno utvrđene rifove i refrene.

Organized Chaos – Inner Conflict (Samoizdanje, 2011.)recenzija

Genijalna ekipa ljudi može samo da napravi istu takvu muziku. Nisam imao potrebu da obrnem ovaj album par puta jer je dovoljno samo jednom od početka do kraja da ga čujete i da shvatite da je pred vama remek delo srpske underground metal scene. Histerija u muško-ženskim voklanim deonicama i opseg istih predivno prate progresivne rifove i haotične deonice na bubnjevima. To, uz pozadinsku muziku, ali i sliku i poruku ovog kompaktnog benda osigurava albumu Inner Conflict mesto na listi Top 3 metal albuma u regionu, a sigurno i šire.

Violent Chapter – Traces (Samoizdanje, 2008.)recenzija

Momci koji su skoro proslavili 10 godina postojanja benda. Ovaj album je praktično doneo, tada, noviji talas na ove prostore i inovativnost na nivou UK i USA bendova. Poznati brzi i melodični rifovi tokom celog albuma i prepoznatljivi half-time trenuci kojima nisam mogao da odolim a da ne ponovim po par puta za redom. Album Traces je ubrzo posle tog izdanja, 2009. remasterizovan, i iako dobro zvuči, uvek će mi biti draži prvi, siroviji miks i master iz 2008. godine.

(SMP)

Komentari