VC znaju šta žele od muzike, pa smo tako svedoci jednog sasvim ubedljivog metalcore „made in Serbia“ izdanja

  • Žanr: Metalcore
  • Izdavač: Samoizdanje, 2008.
  • Web: MySpace
  • Piše: Nebojša Lakić

Jedan od aktivnijih domaćih sastava, beogradski Violent Chapter, sastav koji se kreće linijom koja spaja (ili razdvaja, zavisno kojoj struji pripadate) metal i hardcore, nešto ranije, ponudio nam je svojevrsni prvi zvanični album Traces, a potom i njegovu remasterovanu verziju, tj. ovu koju recenziramo. U oba slučaja, posao je obavljen u Chainroom studiju, prvim snimkom momci su smatrali da je posao završen, dok je producent (Marjan Mijić) imao neko drugo mišljenje, doradio snimak, i vratio ga bendu, koji su, opet, bili i više nego fer i stavili ga na svoj myspace za free download.

Nema sumnje, produkcija je sasvim ok. Mijić zna posao, a VC znaju šta žele od muzike, pa smo tako svedoci jednog sasvim ubedljivog metalcore „made in Serbia“ izdanja.

Lično sam pobornik ideje da ovakvi sastavi mnogo više efekta mogu izazvati prilikom live nastupa (što je verovatno i razlog zašto je VC pobrao dobre utiske prilikom nastupa na oba Metal Battle takmičenja, dok je drugi put stigao u finale), jer tek tu energija može u potpunosti da se oslobodi. A ovi Beograđani je sasvim sigurno poseduju!

Dalje, upućeniji u metalcore žanr svakako da mogu da detaljnije izabace poređenja sa aktuelnim svetskim bendovima, pa ćemo njima taj deo i da prepustimo. Scream, growl, a zatim i clean vokali (tekstovi na engleskom, naravno), melodičnost, agresivnost – svega ima u dovoljnim količinama, dok bih napomenuo da pesme sasvim sigurno nisu „ljigavo komercijalne“, kako to nije retkost sa bendovima ovog usmerenja, već da pošteno udaraju tamo gde i treba – direktno u glavu.

Već pomenusmo, album je besplatan za download, pa sami formirajte vaše mišljenje. Ostaje još da kažemo da je Violent Chapter moderan sastav koji će bez sumnje u novim/mlađim generacijama fanova distorziranog zvuka sasvim sigurno pronaći bazu fanova, ako nastave putem kojim su pošli.

Spisak pesama:

1. Wish I Could…
2. Cinderella’s Sorrow
3. Dark Reckoning
4. Horrors
5. Note to Myself
6. Short Notice
7. The Excuse
8. Things that make a Happy Family
9. Trapped
10. …but Don’t Want To

Komentari