Kojota ne treba posebno predstavljati. Multinstrumentalista koji je na sceni prisutan preko dve decenije kroz bendove i projekte poput Eyesburn, Dead Ideas, Bloodbath, Mind Rape, Del Arno Band, Hornsman Coyote, Shappa, Multietnička Atrakcija… Čovek čiji su se vokali i tromboni čuli i na Soulfly, kao i sa reggae legendama Lee Scratch Perry, Max Romeo…

Tri najbolja srpska metal izdanja i zašto?

Brainstorm – Only The Dead Will See The End of War (No Time to Be Wasted, 1989.)

Jako mistična produkcija. Obožavam kada album ima produkcijsku auru i kad nosi sa sobom upečatljivu atmosferu. Gvido Obradović je svojim tekstovima predvideo 1988. godine šta će se kasnije dešavati. Đura je svaki bend u kom je svirao uvek umeo da rifovima odvuče daleko od uobičajenog. Jednostavno, hardcore/thrash/grind masterpiece! Sada, više od dve decenije kasnije, pokazalo se da ova DIY kaseta ima visok status u kategoriji kultnih crust albuma osamdesetih. Prošle godine album je izašao na plavom one side picture disku za italijanski F.O.A.D Records.

RapidForce – Apotheosis of War (Silver Cross, 1994.)

Svi smo učili od Koleta o sviračkoj disciplini i dobrom zvuku. Meni lično su draže DEMO verzije ovih pesama (imao sam privilegiju da ih dobijem od Koleta u to vreme). Dolaskom Bobana (kasnije Bloodbath), Kole konačno nalazi doraslog partnera i nastaje najbolji THRASH metal album na ovim prostorima.

SMF – Dalje neces moći… plati pa ces proći! (ITV Melomarket, 1995.)

Ne razumem šta može da bude smešno posle SMF? Nijedan fun metal, core, punk… Ne bih da omalovažavam bendove koji hoće da budu smešni… ali… niko me sa domaće scene sem SMF-a nikad nije zasmejao.

(SMP)

Komentari