Moram da napomenem da mi je jako drago čuti danas da se neko bavi zvukom koji je korenima utemeljen u zlatnim devedesetima, zvuk koji je masovno nestao sa scene, ali još živi među starijim fanovima i koji ja uvek volim da čujem, a Anguish Sublime to zna dobro da radi

Novosadskom (nekada temerinskom) bendu Anguish Sublime čovek zaista mora odati priznanje na upornosti: oformljeni su nazad u 1998. godini radi otelotvorenja sopstvene vizije ekstremnog metala, a sa ozbiljnijim radom su počeli 2004. kad je izašao njihov prvi demo Among the Raven Skies i uprkos tome što nemaju mnogo studijskih izdanja za ponuditi, uvek su bili prisutni negde i gurali svoju priču. Prošla godina donosi njihovo drugo javljanje, EP Unveiling the Origin i već godinu dana posle nam stiže EP Thornwinged o kome ovde pričamo – da li je ova ubrzana aktivnost (za njihove standarde), najava da je bend ušao u stabilnije vode i da uskoro mozemo očekivati dugosvirajući prvenac, pa zaista se nadamo da je tako, ali za sada se fokusirajmo na ono što imamo ponuđeno ovde.

Thornwinged se sastoji od četiri numere od kojih je „Black Moon Diadem“ kratak instrumental koji služi da nas adekvatno uvede u priču koja će se odvijati u preostale tri numere i hladnom atmosferom daje pravu najavu za ono što će uslediti. Za one koji do sada nisu upoznali muziku koju predstavlja Anguish Sublime, treba reći da bend nikad nije robovao uskim stereotipima bilo kog žanra i služio se svakim dostupnim oružjem da kreira sliku koju želi te je takav slučaj i sa Thornwinged. Pažljivi slušalac će naći elemente death, progressive i doom metala na ovom EP-u, a ja bih želeo napomenuti da u odnosu na ranija dva izdanja, celokupan zvuk je podcrtan nešto hladnijom atmosferom koja se na momente i graniči sa black metalom. Čak se i naznake pagan metala mogu čuti tu i tamo (odličan primer bi bila naslovna pesma koja na početku neodoljivo podseća na rane Borknagar radove), ali ne veselog Korpiklaani-like pagan stila koji je popularan poslednjih godina, već pravog moćnog duha koji je Bathory doneo a majstori devedesetih dalje razvili na metal sceni. Možda najbolji reprezent izdanja Thornwinged bi bila završna „Heart of the Void“, epska osmominutna numera koja u najboljem svetlu pokazuje onu sinergiju žanrova koju sam već spominjao i kojom se Anguish Sublime bavi duž cele svoje karijere.

anguish-sublime-2015

Nisam preterano zadovoljan produkcijskom stranom izdanja, nekako mi zvuk deluje plastično, ali znajući da se u Srbiji u metalu uglavnom radi pomoću štapa i kanapa, čovek mora malo da snizi kriterijume, dok je poenta u svakom slučaju prenešena.

Moram za kraj da napomenem da mi je jako drago čuti danas da se neko bavi zvukom koji je korenima utemeljen u zlatnim devedesetima, zvuk koji je masovno nestao sa scene, ali još živi među starijim fanovima i koji ja uvek volim da čujem, a Anguish Sublime to zna dobro da radi. Za sada je izdanje besplatno i dostupno na BandCamp stranici benda, pa ako Vam se dojmi gore opisan stil probajte, nemate šta izgubiti.

Spisak pesama:

1. Black Moon Diadem
2. Thornwinged
3. Rainfall Epiphany
4. Heart of the Void

Anguish Sublime - Thornwinged
Produkcija65%
Originalnost85%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost80%
78%Finalni utisak

Komentari