Još jednom Space Eater potvrđuje klasu, ne samo sa sviračkim ili autorskim umećem, već i rezonima i shvatanjem situacije uopšte. Upustiti se u ovako kompleksan i, iako preko potreban, vrlo nerentabilan poduhvat, je čin za respekt

Objavljivanje kvalitetnih live snimaka je za dobar deo, ako ne i za većinu domaćih i regionalih bendova, poduhvat koji se najčešće izbegava i stavlja u drugi plan, što je naravno razumljivo iz više razloga. Operacija tog tipa je svakako proždirač budžeta koja pride stravično utiče i na ostale resurse persona koji skupe petlju da se u to upuste. Ukratko, zahtevnost velika, rezultat krajnje neizvestan. No, ako se od nekoga moglo očekivati da se upusti u tu avanturu, onda je to svakako Space Eater.

U sklopu promocije sjajnog Passing Through The Fire To Molech albuma i konstantne borbe trenutne postave sa duhovima prošlosti (čisto da podsetimo, u postavi SE koja je svirala na ovom koncertu nije bilo niti jednog originalnog člana), momci su ponovo vrhunski odradili domaće zadatke. Po svim pitanjima.

Znano je da je Space Eater izuzetno ubojit bend na živim nastupima, što je demonstrirano i ovom prilikom, preciznije 1. novembra 2014. u Domu omladine Beograda, a snimak potvrđuje. Potpisaće to i moja malenkost, koja je na istom događaju bila i prisutna.

Furiozna i ubedljva svirka, svaka individua na nivou zadatka, a Marko Danilović, fenomenalni bubnjar benda, zeru iznad ostalih. Nastup eksplozivan i energičan. Ako se traži dlaka u jajetu, sitna zamerka može ići na dužinu koncerta. Predugačko. Treba izdržati sat i kusur thrash svirke. Atmosfera je stvarno bila fenomenalna, ali generalni utisak je da se tek, tek, preteralo sa minutažom.

Elem, idemo dalje. Za video zapis pobrinula su se sledeća lica: Nikola Janković (aka. Usud – The Stone), te dve devojke, Jovana Uzelac i Ivana Rajić. Maksimum iz ovoga izvukla je sjajnom montažom Mina Petrović (Dommus Occultis). Za audio produkciju odgovornost je preuzeo, ah, ko drugi – Luka „Tower“ Matković. I tu je posao odrađen odlično i zbog toga ćemo ovaj put za to staviti malu, pazi sada, zamerku. Naime, već rekoh da je SE stravično kvalitetan live band, te mi se čini da je u ambiciji da sve bude super-profesionalno (što svakao jeste, a ako je to bio cilj – ostvaren je), za nijansu preterano sa poliranjem zvuka, mada je ova opaska više stvar ličnog afiniteta, ako ćemo iskreno. No, to se istovremeno može posmatrati i kao plus, jer malo je ekipa na sceni koje ovako studiozno pristupaju svakom zadatku koji se pred njih postavi.

Da zaključimo stvar, još jednom SE potvrđuje klasu, ne samo sa sviračkim ili autorskim umećem, već i rezonima i shvatanjem situacije uopšte. Upustiti se u ovako kompleksan i, iako preko potreban, vrlo nerentabilan poduhvat, je čin za respekt. Još kada je ponuđeni materijal po svakom kriterujumu kvalitetan, kao u ovom slučaju, jasno je da je Space Eater bar lakat ispred kolega po mnogim pitanjima.

Space Eater – Eating Space Alive spisak pesama:

1. Passing Through The Fire To Molech
2. Daisy Cutter
3. Medea
4. Ninja Assassin
5. Ultra-Violence
6. Anti-Psychiatry
7. P.O.W.
8. Exhibition of Humanity
9. A Thousand Plagues
10. Crush, Kill, Destroy
11. In Hospital
12. Unjagged
13. F.A.A.
14. Space Eater
+
Bonus Material
Bombs Away
Say Your Prayers

Space Eater - Eating Space Alive (Live at Belgrade Youth Center)
Produkcija82%
Originalnost78%
Vizuelni faktor76%
Uverljivost83%
80%Finalni utisak

Komentari