Svrha ove kompilacije je da prezentuje ovdašnje demo metal bendove, kod nas i u inostranstvu. Ona obuhvata bendove sa prostora Rep. Srpske, Srbije, i F BiH

  • Žanr: Metal
  • Izdavač: BL-Metal.org, 2001.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Ova kompilacija nikad nije oficijelno ugledala svetlost dana. Bilo je nekih pokušaja da se objavi kroz Rock Express Records, ali od toga na kraju ništa, pa se kompilacija trenutno može pronaći samo u nekim underground kanalima i kod nekih fanzinaša. Urađena je u produkciji BL-Metal.org (sajt iz kojeg je nastao Serbian-Metal.org). Svrha ove kompilacije je da prezentuje ovdašnje demo metal bendove, kod nas i u inostranstvu. Ona obuhvata bendove sa prostora Rep. Srpske, Srbije, i F BiH. Na njoj se nalazi čak 18 bendova.

Prvi su Path Beyond Serenity, tehnički death metal iz Tuzle, koju su ovde predstavljeni pesmom „Forgotten“, koja je skinuta sa istoimenog demo CDa. Sledi dobro poznat Psychoparadox, srpski technical death metal kult, sa svojom pesmom „Four Time Sectors“ koja se u originalu nalazi na albumu Apeiron, koji je skoro reizdat na CDu od strane Rock Express Records. Na redu su banjalučki death manijaci Progressor, sastav koji je nosio zastavu metala u Banja Luci jedan duži period. Nažalost, bend više ne postoji, a ovde su predstavljeni pesmom „Bloody Rituall“, sa promo CDa Bloody Minds. Iz Tuzle zatim dolazi bend ToxicDeath (piše se sastavljeno), sa naslovnom pesmom sa njihovog demo albuma. Brzi death/thrash metal sa ultra brzim solažama. Ponovo je na redu Tuzla, grupa je Agonize, death/black metal sastav takođe sa istoimenom numerom sa njihovog demo CDa – „The Chosen One“. May Result je sledeći, sastav o kome ne treba ništa puno govoriti. Najbolji srpski black metal sastav, i tu nema dvojbe. Pesma je skinuta sa njihovog albuma Gorgeous Symphonies of Evil, objavljenog svojevremeno za austrijski CCP Records. Prijedorska Flegma je tu sa pesmom „Boring Days“, koja je originalno pripadala sastavu Ossuary, prvom gothic/black sastavu u RS (tad se zvala „Midnight Screams“). Sad nema mnogo veze sa tim zvukom, jer je prilagođena američkoj crossover varijanti. Banjalučki Rampage Skip se ovde nalazi sa svojom najjačom numerom „Away From Hate“. Crossover metal američke škole. I sledeći banjalučki sastav je u crossover fazonu – Slapstick, i ovde su sa polu-baladom „Just a Dream“. Oba benda danas ne postoje. Na redu je prijedorska Seansa, sa pesmom „We are Born“. Podosadna pesma, ali sa odličnim solom na gitari, odsviranom od strane jednog od najboljih gitarista u RS – Igora Paspalja.

A kad smo kod odličnih gitarista, na redu je jedan koji je definitivno najbolji u Tuzli i šire – Emir Hot, sa svojim Malmsteenovski inspirisanim instrumentalom „The Power of Her Love“. Fantastična izvedba. Parastos, najstariji banjalučki heavy/power metal sastav nam se predstavio pesmom „Land of Tears“. Himnična, Maidenovska, svideće se svim fanovima true metal zvuka. Odgovor stiže brzinom južnjačke oluje – Southern Storm, najjačeg tuzlanskog metal sastava koji je skoro dočekao objavljivanje svog albuma prvenca. Ovde su sa heavy numerom „Wake me Up“. Perryside je opet iz Tuzle, crossover sastav odlične produkcije. Bend se pre zvao Parricide, i bio je jedan od prvih death metal sastava ex YU.

Banja Luka je uvek imala jake crossover/metal sastave, što potvrđuje bend Korbach, koji se predstavio jednom od najoriginalnijih domaćih metal pesama – pesmom „No“. Pa opet crossover bend/projekat iz BL – Avance, na koji se nastavlja najpopularniji tuzlanski heavy metal sastav Neon Knights, sastav koji je najviše dogurao kad govorimo o proboju u inostranstvo (svojevremeno su imali i Labyrinth za predgrupu, na turneji po Italiji!). Njihova najbolja pesma „Rose in the Silence“, preuzeta sa jedinog albuma (sastav danas ne postoji) Deserted Land. I za kraj banjalučki progressive sastav Annabel Lee, sa baladom „Nowhere“, koja je odsvirana samo na klavijaturama sa gostujućim vokalom Dejanom Kežićem. Interesantno za zatvoriti ovako šarenu kompilaciju.

Kao što smo već rekli, kompilacija više nije nabavljiva, odradila je svoje u datom trenutku. Vrlo je verovatno da će Srpski Metal Portal nastaviti sa sličnim potezima, ali o tom – po tom.

Spisak pesama:

1. Path Beyond Serenity – Forgotten
2. Psychoparadox – Four Time Sectors
3. Progressor – Bloody Ritual
4. Toxic Death – Pathfinder
5. Agonize – The Chosen One
6. May Result – (Thy) Dark Is Majestic
7. Flegma – Boring Days
8. Rampage Skip – Away From Hate
9. Slapstick – Just a Dream
10. Seansa – We Are Born
11. Emir Hot – The Power of Her Love
12. Parastos – Land of Tears
13. Southern Storm – Wake Me Up
14. Perryside – (We Can) Bleed
15. Korbach – No
16. Avance – Just Fly
17. Neon Knights – Rose in the Silence
18. Annabel Lee – Nowhere

Komentari