Plusevi ili pohvale bi išle na račun sviračkog umeća članova benda, za početak. Sve je na veoma visokom profesionalnom nivou, gitarista svira kao da ima bar 10 godina studijskog iskustva, što se može reći i za odličnog klavijaturistu.

  • Žanr: Power / Heavy Metal
  • Izdavač: Demo CD, 2003.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Zrenjaninski sastav Demether je najsvežije ime na našoj power/heavy sceni. U pitanju je pet mladih momaka, i jedna takođe mlada devojka (16 godina), koji su pre nekoliko sedmica imali prvi koncert. Iza sebe imaju već dva demo snimka. Prvi je upravo ovaj koji sad recenziramo, dok ćemo sačekati da bend sklopi prvi pravi promo CD (na kojem će se nalaziti i odlična numera Fairy Ring), kad ćemo reći nešto više o svemu ovome. Za sad samo ukratko.

CD čine tri kompozicije, za naše prostore sasvim solidno producirane. Ponuđena svirka je na zadovoljavajućem nivou, a pesme poseduju sve potrebno za komercijalni proboj: lako pamtljive melodije, čistu produkciju, ženski soprano, i muški clean vokal. Još od prvog slušanja, oduševio sam se pesmama Ragnarock i Last Night. Ragnarock je otpevana samo muškim glasom, i više je heavy orijentisana, sa preciznim gitarama, odličnog sounda. Vokal u ovoj pesmi za mene ostaje misterija, tačnije, dve strofe i refren zvuče kao da su otpevane od strane tri pevača. Kako god, hit na prvu loptu, a mala zamerka bi išla na engleski naglasak pevača, na momente zna da bode uši, ali boja glasa i tehnika pevanja najavljuju da ćemo imati velikog pevača u budućem periodu. Druga pesma, Last Night, već plovi nekim drugim vodama, power vodama, a u refrenu se upoznajemo i sa Dunjom, devojkom koja je sigurno veliki potencijal. Sasvim školovan i precizan soprano, nikako se ne poklapa sa činjenicom da je Dunja u stvari tek prvi ili drugi razred srednje škole! I treću stvar da pomenem, baladu Silence, koja ima i gothic prizvuk u sebi. Urađena je sa klavijaturama i ženskim vokalom, i zvuči sasvim prostojno.

Plusevi ili pohvale bi išle na račun sviračkog umeća članova benda, za početak. Sve je na veoma visokom profesionalnom nivou, gitarista svira kao da ima bar 10 godina studijskog iskustva, što se može reći i za odličnog klavijaturistu. Vokali su odlični, a konačno se i bas gitara u nekom power bendu čuje kako treba. Sa druge strane, svemu ovome bih dao samo jedan minus, a to je nedostatak originalnosti, jer prve dve pesme i previše liče na finski Nightwish. Recimo, pesma Last Night bi bez ikakvih problema mogla da se stavi na Wishmaster. Ali kako su ovo tek prve pesme, za očekivati je, i nadati se, da će bend originalnost postići „u hodu“. Druga manja zamerka bi već išla na račun programiranog bubnja, ali kako je ovo demo snimak, to je sasvim opravdano.

To bi bilo to, kako vidimo, bend poseduje veliki potencijal, mladi su, već veoma dobro sviraju, imaju sve potrebno iza sebe za nekakav vid uspeha. Obratite pažnju na njih. Uz beogradski Moondive, nada broj jedan srpske (power metal) scene u budućnosti.

Spisak pesama:

1. Ragnarock
2. Last Night
3. Silence

Komentari