„Dobro veče, mi smo Goya, mi smo došli da pijemo…“

  • Žanr: Thrash / Death Metal
  • Izdavač: Theory of Chaos, 2003.
  • Web: Theoryofchaos.tk
  • Piše: Nebojša Lakić

Pa, mislim da se nikad u životu nisam više ismejao slušajući nečiji live snimak! Hahaha, ovo je NEDOSTIŽNO! Besmrtni Blaža, kult sprske (pijanske) scene, i verovatno najpoznatija ličnost vojvođanskih dragstora, i njegov M.A.D:Goya udarili su jače nego ikad sa ovim live zapisom, snimkom njihovog koncerta održanog 2000. godine u Kikindi. Ovo ne može da se prepriča, jednostavno MORA da se posluša!

Još od prve pesme, tačnije introa u kojoj čujemo zvuke iz lokalne kafančuge, i naručivanje piva od strane dvojice propalica, koji posle toga spaze plakat na kojem piše Rock koncert, gde su naše zvezde glavni bend, sve postaje jasno. Odmah posle toga, udaraju sa pola thrash, pola old school HC razaračinom „Road to Ruins“ (ili je to „Himna za Bandu“, na kraju nije ni bitno). Solidan (samo malo pretih) zvuk, svi instrumenti se čuju, sva raskošnost jeftinih distorzija kojima bend raspolaže. Haha, posebno zvuk bas gitare, sigurno jedinstven na planeti. Blaža je nikad jači frontmen, pijanica koja zna šta radi.

I Hate You!“ su posvetili gospodinu Miloševiću, dok sledeća „Jame“ traje, uz uvodni povik „‘Ajde grinderi!“ na početku, čitavih 17 sekundi. Iskusno. U pesmi „Najveći Maystory na Svemiru/Jedna Družina“ na bini su im se pridružili i dobro poznati fanzinaši, naš saradnik Darko i Miloš (Theory of Chaos zine). Pesma je „blaga katastrofa“, hehe. O sledećem kultu neću mnogo govoriti: „A sada naša himna, DIVIZIJA PIVA!!!“ Ovu jednostavno ne možete da ne zavolite na prvo slušanje…. iako muzički podseća na Ritam Nereda i njihovu „Put Beznađa“ (neki delovi), tekst je nenadmašan. „Dobro veče, mi smo Goya, mi smo došli da pijemo…“. To je ta filozofija, kratko i jasno definisana. Hit na prvu loptu (ili da kažem, na prvu pivu). Sledeći udarac je pesma koja je najavljena kao HIM obrada (zbog toga što bend shvata da u publici ima devojaka koje vole takav zvuk), a usledi zakucavanje doboša, grind od 5 sekundi uz gitaru i to je to. Prava obrada. Drugi udarac je pesma „Ok-Ob x 2!“ najavljena kao pesma posvećena sponzorima iz Amerike, i koja traje 2,3 sekunde, uz text: Okey, Obey!. I odsviraše je dva puta, ukupno celih 5 sekundi. Ovde sam se već cepao od smeha… pa ovo je… hahaha. U svakom slučaju, najbolji live snimak na našoj sceni, BEZ PREMCA!

Na kraju su ponovili hitičnu „Jame“ i nestali sa bine. To je i kraj snimka, a o količinama alkohola posle ovog koncerta, bajke će se prepričavati jako dugo. Baš me zanima kako je izgledao ugovor između izdavača i benda, tačnije sa koliko nula se pišu te gajbe piva. 🙂

Potražite disk OBAVEZNO, jer dalje od ovoga ne može! Pozdrav pijanicama!

Spisak pesama:

1. Sonćanski Bircuz/Himna za Bandu/Road to Ruins
2. Ready to Thrash
3. I Hate You!
4. Jame
5. Bloodpearl
6. Najveći Maystory na Svemiru/Jedna Družina
7. Divizija Piva
8. Latentni Antagonizam (HIM)
9. Ok-Ob x 2!
10. The Mercinary/Another Hailstorm
11. Čudna Priča
12. Crni Dom
13. Outro/Jame!

Komentari