Leviathan je jedno veoma zrelo i ozbiljno ostvarenje i najtoplija preporuka svim ljubiteljima ekstremnijeg zvuka

Uh! Kako ovo opisati? Ukratko, u pitanju je vrhunski black metal. E sad, s obzirom da pjesme prolaze kroz razna muzička rješenja u okviru žanra, teško je dati neku jasniju definciju. No, krenimo redom. Godcider je projekat Sicariusa koji je iz Komsomoljska na Amuru (Habarovski okrug, Rusija). Ako vas zanima zašto pišemo o muzičaru s drugog kraja planete, naime dotični se preselio u Pančevo gdje već godinama živi i radi, tako da se samim tim kvalifikovao za predstavljanje na stranicama SMP-a. Podsjećanja radi, svojevremeno smo čovjeka predstavili i kroz intervju.

Leviathan je peti album Godcidera, a tu je i nekoliko EP-ova. Bend postoji od 2010. i skoro svake godine izbaci neki uradak, kao bendovi u zlatnim osamdesetima. Odlučan tempo, nema govora. A odlučan i odličan je i album. Šest pjesama, pola sata muzike, bez puno razvlačenja. Tri pjesme su na ruskom, dvije na engleskom i jedna na srpskom jeziku, barem koliko se da zaključiti iz naslova. Zanimljiva, za svakog ponešto kombinacija.

Šest pjesama, pola sata muzike, bez puno razvlačenja

Album otvara naslovna pjesma, atmosferična numera, ne prebrzog tempa. No, već sljedeća, „Агония великодержавного голода“ ide mnogo furioznije. Sa trećom, „Tama nek biva“, opet se vraćamo u malo sporiji tempo, do refrena, pa onda red blastbeata. Inače sve pjesme, osim pete, imaju kratke introe, kao neka zatišja pred buru. A paklena bura kreće s „I Forge Your Death“, koja je možda i najbolja pjesma na albumu. Red blasta, red duple pedale, hit sve u svemu. Nema zarobljenika. Peta pjesma „Az jesam istina“, opet ulazi u srednji tempo i atmosferu, a tu je i kratki akustični pasaž, naravno i blastbeat. Zadnja pjesma je “Последний день империи“. Kratki klavirski uvod, zujeća gitara i bez milosti do kraja. Sicariusov glas uspješno prati atmosferu pjesama i bez obzira na način kojim pjeva, perfektno se uklapa. Skoro se nisam sreo s albumom koji je ovako teško opisati. Sve je to black metal by the book, no, nadasve interesantno upakovan.

Prema vjestima s Godcider Facebook stranice, Sicarius trenutno okuplja ekipu za žive nastupe, tako da se nadam da ćemo ih uskoro imati priliku i gledati. Što se tiče omota, vidi sa da se poštuje kvlt AK-47. Legendarna jurišna puška, koja se našla na čak dvije državne zastave, ovdje je i u logotipu benda, i na samom omotu. A i prvi demo se zvao AK-47 Demon. 600 blastbeatova u minuti…

Šalu na stranu, Leviathan je jedno veoma zrelo i ozbiljno ostvarenje i najtoplija preporuka svim ljubiteljima ekstremnijeg zvuka. Album je krajem novembra na disku objavila njemačka black metal kuća Journey to the End.

Godcider – Leviathan spisak pesama:

1. Leviathan
2. Агония великодержавного голода
3. Tama nek biva
4. I Forge Your Death
5. Az jesam istina
6. Последний день империи

Godcider - Leviathan
Produkcija80%
Originalnost90%
Vizuelni identitet90%
Uverljivost85%
86%Finalni utisak

Komentari