Zaista šteta što je ovo samo demo snimak koju onemogućava da na pravi način sagledamo celu sliku, ali ostaje nada da će ovo ipak jednog dana biti snimljeno u pravom studiju, uz još pesama, kako bi imali celi album

  • Žanr: Progressive / Melodic / Folk Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2004.
  • Web: –
  • Pišu: Darko Živković i Nebojša Lakić

Ovo što imamo ovde, projekat je Damjana iz grupe Demther. I ranije mi je puštao neke nedovršene matrice, a napokon je odradio kompletan album koji tek treba da se snimi. Dotle, zaista možete uživati u ovih nekoliko pesama koje je izbacio na ovom EP-u.

Meni se ovaj materijal veoma sviđa i zaista je nešto novo i interesantno na sceni. Drago mi je i što se baš razlikuje od Demethera. Ova muzika je više u nekom sporijem, ali slušljivom i melodičnom metalu. Atmosfera je skroz u Amorphis fazonu sa Elegy/Tounela perioda. Damjan je odradio sve clean vokale, klavijature i programming bubnja, dok je gitare/bas svirao Momir iz Demethera, a growl vokale Branislav iz Amentesa. Mislim da je kombinacija baš prava. Uspeo sam da u muzici prepoznam i malo Arcturusa, ali pouzdano znam da je to slučajnost, jer Damjan to sigurno ne sluša (Kamelot je zakon, zar ne?). Sve tri numere su odlične, ali mislim da Eagle’s Path prednjači i da će sigurno biti hit. Produkcija je kućna, ali solidna.

Koliko znam, Orkkid će napraviti i postavu za žive nastupe, gde će u igri biti dve klavijature. Skinite pesmu Eagle’s Path sa ovog linka i uživajte.

Darko Živković

Da, ovaj projekat samo potvrđuje ono što sam još ranije zaključio. Mladi Damjan iz zrenjaninskog Demethera pokazuje talenat kakav do sada nisam video na domaćoj sceni. Pored toga što je izvanredan klavijaturista (i to ne samo za svoje godište, svira bolje od većine starijih kolega), takođe odlično peva, a rad u Demetheru govori mnogo šta, posebno nakon pobede na Demo Masters turniru, i skorog osvajanja prvog mesta na Zaječarskoj gitarijadi!

Ovde se susrećemo sa jednim zanimljivim projektom, muzičkog pravca koji do sada nije na ovaj način sviran kod nas. Vokalno mu je (za growlove) pomogao Branislav (Amentes), a gitarske/bas deonice član njegovog matičnog benda, Momir. Produkcija je na nivou demo snimka, bubanj je programiran, a tri pesme su nam ponuđene, od kojih mi najbolje leži treća – Eagle’s Path. Amorphisov duh iz Elegy perioda je sveprisutan, iako pesma odiše solidnom dozom originalnosti. Akcenat na ovom EPu je, logično, stavljen na klavijature, i one su odrađene besprekorno. Zaista šteta što je ovo samo demo snimak koju onemogućava da na pravi način sagledamo celu sliku, ali ostaje nada da će ovo ipak jednog dana biti snimljeno u pravom studiju, uz još pesama, kako bi imali celi album.

Ovako nešto bi zaista dobro došlo sceni, a nadam se da će biti prilike da se celi bend skupi, i ovo da se vidi uživo.

Nebojša Lakić

 Spisak pesama:

1. Sunset of the Kingdom
2. Rivers of this World
3. Eagle’s Path

Komentari