Volkh svakim novim albumom dokazuje da nikako ne stoji na jednoj tački ponavljajući se, već se trudi da svoju prvobitnu ideju nadograđuje i širi u skladu sa samim sobom i svojim afinitetima.
  • Žanr: Atmospheric / Pagan / Black Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2023.
  • Web: Facebook
  • Piše: Anja Perović

Nepune dve godine nakon poslednjeg full-length albuma, Volkh nam predstavlja novo ostvarenje – Gde vukovi zavijaju. Moram odmah reći da je album nadmašio sva moja očekivanja, koja su bila prilično visoka, jer je Volkh do sada pokazao i dokazao da vodi računa o svakom detalju u svojoj muzici, istrajan da svakoga puta bude što bolji i uverljiviji. Individualnosti i dinamičnosti ne manjka, kao ni muzičke i idejne zaokruženosti u jednu kompaktnu celinu, odnosno, koncept.

I na ovom albumu je prisutan Strahorov lični pečat – temelj izgrađen na slovenskoj mitologiji i drevnoj paganskoj magiji. Takođe, prisutna je i dobro poznata zlokobna atmosfera, koja upotpunjuje pomenutu bazu. Međutim, ono što ga razlikuje od pređašnjih albuma jeste početak muzičke evolucije, nadogradnje i pomeranje granica. Strahor produbljuje već dobro poznat koncept i obogaćuje ga svojevrsnom melanholičnom atmosferom koja je posebno prisutna u tekstovima pesama okrenutim unutrašnjim previranjima, ličnom i kolektivnom borbenošću. Mogu se čuti izuzetno melodični rifovi, dinamičnost i česte promene tempa iz brzog u srednji, kao i prošaranost folk elemenatima.

Sve novine koje se javljaju na ovom albumu pokazuju sazrevanje projekta, ali i dokazuju da se savršeno uklapaju u prvobitnu postavku paganskog black metala. Produkcija je izbalansirana, nije ni suviše sirova, ali ni previše ispolirana. Tu je naravno i omot koji samo upotpunjuje celu priču.

Volkh svakim novim albumom dokazuje da nikako ne stoji na jednoj tački ponavljajući se, već se trudi da svoju prvobitnu ideju nadograđuje i širi u skladu sa samim sobom i svojim afinitetima. Progresivnost, direktnost i iskrenost možda i najbolje opisuju Strahor i stoga rado pratim dalji rad, ne sumnjajući u njegov potencijal za napretkom.

Strahor – Gde vukovi zavijaju spisak pesama:

1. Gde vukovi zavijaju
2. For Those Who Follow the Heart
3. Vampyric Sorrows
4. Izvor krvi
5. Sumor
6. Age of the Beast
7. Kletva

Strahor - Gde vukovi zavijaju
Produkcija75%
Originalnost90%
Vizuelni identitet80%
Uverljivost87%
83%Finalni utisak

Komentari