Najkraće rečeno – sve zvuči kao dobro uigran bend koji zna šta hoće, i rezultat je zaista sjajan album koji se sluša na repeat

Aortha je novi bend/projekat kojeg predvodi Predrag Glogovac, gitarista mostarskog heavy/thrash metal sastava Monolit, sa aktuelnom adresom u Oslu (Norveška). Peđa je oko sebe okupio impresivnu ekipu za realizaciju Aortha debi albuma, i rezultat je poprilično vrhunsko izdanje po svim relevantnim parametrima!

Što se tiče pozadinskih informacija, pomenimo da je ovaj materijal planiran za povratnički album sastava Monolit (aktivan u periodima 1988-1992 i 2006-2008). Na kraju je ipak odlučeno da se ide sa novim nazivom benda, ali i da ostane jasna poveznica sa Monolitom, zbog čega je album nazvan upravo tako.

Peđa je oko sebe okupio impresivnu ekipu, i rezultat je poprilično vrhunsko izdanje po svim relevantnim parametrima

Od originalne postave Monolita, pored Peđe kao nosioca ovog projekta, zabeleženo je i gostovanje drugog gitariste Slobodana Ernjakovića u dve pesme (Slobodan, kao i basista Bago Marin su prestali da se bave muzikom, dok je bubnjar Zlatko Mehić nastradao u ratu).

Dakle, o čemu se ovde zapravo radi? Aortha je jedan od najboljih primera kako to izgleda kada ste iskusna metalna glava sa višedecenijskim stažom na regionalnoj sceni, pa se sticajem životnih okolnosti nađete u Norveškoj, bez stalne postave, ali sa dovoljno želje i finansija da realizujete sve zamišljene ideje na svetskom nivou.

Tako na Monolitu gostuje cela plejada internacionalnih pevača: Kyle Thomas (Exhorder), Diego Valdez (Dream Child), Denis Belanger Snake (Voivod), Alessia Scolletti (Temperance, Era), Netta Laurenne (Smackbound) i Christian Älvestam (Scar Symmetry). Gitarski segment pokrivaju pomenuti Monolit dvojac Predrag i Slobodan, kao i Saša Kapor, Igor Paspalj i Branko Stiković Stika, bas gitaru odsvirao je Jacob Umansky (Intervals), klavir Ivan Aleksijević Pančevac, i bubanj Hannes Grossmann (Triptykon, Alkaloid). Poštena lista, nema govora! Pomenimo i da sve pesme, muziku, aranžmane, te art direkciju i produkciju potpisuje Predrag.

Aortha

Finansije su dakle, bitan detalj ovde, jer svi ovi ljudi sasvim izvesno svoj angažman dobro naplaćuju, dok ne mogu ni za zamislim koliko koštaju usluge Fredrika Nordströma (Studio Fredman) i Jensa Bogrena (Fascination Street), koji su se pobrinuli za miks, odnosno mastering albuma. Inače, materijal je zbog međunarodnog karaktera sniman na raznim lokacijama (Oslo, New Orleans, Helsinki, Mostar, Trieste, Banja Luka, New York, Nurnberg, Pančevo, Montreal, Alicante, Kraljevo, Hamilton, Kragujevac, Sundsvall), i nema sumnje, u sve ovo uloženo je mnogo truda, živaca, vremena i energije. Ono što je na kraju najbitnije, je da sve ovo zvuči zaista dobro! Materijal je „uniformisan“ u smislu da se ne oseti tolika raznolikost između pesama, s obzirom na različite stilove i pozadinu ovih muzičara. Najkraće rečeno – sve zvuči kao dobro uigran bend koji zna šta hoće, i rezultat je zaista sjajan album koji se sluša na repeat.

Imajući u vidu diskografiju Monolita, žanrove kroz koje se taj bend kreće, i ovde je nastavljeno sa sličnom pričom. Osnova žanra je heavy metal, protkan thrash i US power rifologijom, tu i tamo provejava i švedska melodeath škola (Arch Enemy style), dok mene lično sve ovo ponajviše podseća na Iced Earth (Ripper era, čak bih se na momente mogao zakleti da je i njegov glas na albumu). Čvrst, muški heavy/power metal jasne strukture, pevljivih refrena, melodično, energično, agresivno… ukrako, idealno za klupske žurke i koncerte.

Na kraju, Peđi sve čestitke na realiozvanom materijalu, uz želje da album dopre do šireg kruga slušalaca. Od mene sve preporuke svima koje interesuju žanrovi kroz koje se Aortha kreće. Što se tiče koncerata, skeptičan sam da će biti moguće skupiti sve ove ljude za kakvu turneju, ali živi bili pa videli.

Album će zvanično biti pušten u prodaju 1. septembra (CD i LP), a do tada zapratite bend na društvenim mrežama i streaming platformama, gde ekipa izbacuje jedan po jedan singl, pa se i sami uverite u kvalitet ovog projekta.

Aortha – Monolit spisak pesama:

1. Symposium
2. Those That Should Not Exist
3. Last of Our Kind
4. Forging the Locus
5. Keep the Dream
6. Maximus Metallus
7. Divine Future
8. When All Around You Is Madness
9. Timeless Soul Cure
10. She

Aortha - Monolit
Produkcija94%
Originalnost85%
Vizuelni identitet86%
Uverljivost95%
90%Finalni utisak

Komentari