Projekat Aortha izbaciće 1. septembra debi album Monolit u LP i CD formatima. Iza cele priče stoji gitarista mostarskog sastava Monolit (sa aktuelnom adresom u Norveškoj) Predrag Glogovac, a u pitanju je, kako saznajemo, materijal koji je spreman za povratnički album Monolita, sastava koji je bio aktivan u periodima 1988-1992 i 2006-2008, ali je na kraju odlučeno da se album ipak realizuje pod novim imenom.

„Od originalne postave Monolita ostao sam samo ja, i ovaj album se ipak objavljuje pod novim imenom s tim da se kao oda bendu i zbog povezanosti album zove Monolit. Originalni pevač i drugi gitarista Slobodan Ernjaković gostuje u dve pesme (prestao je da se bavi muzikom, kao i basista Bago Marin, dok je originalni bubnjar Zlatko Mehić nastradao u ratu)“, priča Predrag.

Na albumu je zabeleženo gostovanje brojnih poznatih muzičara sa domaće i svetske scene, a spisak izgleda ovako:

Kyle Thomas – vokali (EXHORDER)
Diego Valdez – vokali (DREAM CHILD)
Denis Belanger Snake – vokali (VOIVOD)
Alessia Scolletti – vokali (TEMPERANCE, ERA)
Netta Laurenne – vokali (SMACKBOUND)
Christian Älvestam – vokali (SCAR SYMMETRY)
Predrag Glogovac – gitara (MONOLIT)
Slobodan Ernjaković – gitara (MONOLIT)
Saša Kapor – gitara
Igor Paspalj – gitara
Branko Stiković Stika – gitara
Jacob Umansky – bas gitara (INTERVALS)
Ivan Aleksijević Pančevac – klavir
Hannes Grossmann – bubanj (TRYPTIKON, ALKALOID)

Aortha

Materijal je snimljen tokom 2021. na brojnim lokacijama (Oslo, New Orleans, Helsinki, Mostar, Trieste, Banja Luka, New York, Nurnberg, Pančevo, Montreal, Alicante, Kraljevo, Hamilton, Kragujevac, Sundsvall), za miks je bio zadužen Fredrik Nordström (Studio Fredman), a master Jens Bogren (Fascination Street). Sve pesme, muziku, aranžmane, te art direkciju i produkciju potpisuje Predrag Glogovac.

Do sada su predstavljena tri singla, od kojih su dva ekranizovana, i možete da ih pogledate ispod.

Predrag je takođe najavio da će sav prethodno snimljen materijal od benda Monolit biti remasterizovan i postepeno objavljen na svim digitalnim platformama tokom 2023. godine.

(SMP)

Komentari