Dargoron je, dakle, power heavy sastav, sa vokalom koji je konstantno u visokim registrima, brzim gitaristom, „tupa, tapa“ power metal bubnjarem

  • Žanr: Power Metal
  • Izdavač: Promo CD, 2006.
  • Web: –
  • Piše: Nebojša Lakić

Za one koji nisu znali, u Smederevu već neko vreme (od 2002.) postoji bend koji bi mogao biti interesantan publici već profilisanog i jednog od udarnih domaćih sastava, a koji su im uz to sugrađani. Naravno, govorimo o Alogiji. Dargoron je, dakle, power heavy sastav, sa vokalom koji je konstantno u visokim registrima, brzim gitaristom, „tupa, tapa“ power metal bubnjarem. Kao i Alogia, pevaju na srpskom jeziku, a baš me zanima kako to da ovaj momak (Nikola Janković) nije bio u opticaju za pevača Alogije kad su ovi istog tražili negde pre snimanja prvog albuma. Ovako je na kraju najbolje, imamo dva benda od kojih je jedan već postigao sve što se u metalu kod nas može postići, a držaćemo palčeve i Dargoronu po tom pitanju.

Ovaj promo disk najavljuje dugosvirajući, istoimeni, koji je objavljen za Active Time. Momci su izdvojili dve pesme, Kletvu i Nebeski Svod. Za ovu prvu odrešili su kesu i snimili veoma efektan video klip koji je sastavni deo kako promo diska, tako i albuma. Pesma poseduje sve što jedna power metal pesma traži – energiju, brze solaže, vrišteće vokale, nešto siroviju produkciju (od Alogije se pre svega razlikuju po tome što Dargoron u svojim kompozicijama ne koristi klavijature). Ova druga pesma je nadprosečna balada, i lako bi mogla da se svidi Hammerfall fanovima (Glory to the Brave).

Bend je izrazito uverljiv na bini, pobednici su Demo Masters turnira 2005., a pošteno su udarili i na ovogodišnjoj Zaječarskoj Gitarijadi (najbolji domaći power metal nastup kojem sam prisustvovao u poslednje vreme, gledajući zvuk i performans). Neke lične zamerke vezano za ovaj snimak išle bi na možda malo preforsirane vokale, čovek vrišti, ali tu i tamo kao da se pati, pa bi kombinovanje i češće spuštanje glasa možda bilo dobro rešenje. Zlatko, gitarista, zna šta radi, bubnjar i basista takođe, svi su u skladu sa standardima power metal muziciranja. Obratite pažnju ako preferirate ovakav metal.

Spisak pesama:

1. Kletva
2. Nebeski Svod

+ video: Kletva

Komentari