Radi se o donekle drugačijem/iznenađujućem Alitor izdanju, sa kojim ulaze u, za njih nepoznate vode. Da li će nastaviti da otkrivaju nova prostranstva ili će se vratiti matičnoj stanici, nije sasvim izvesno, ali ono što svakako jeste to je da je Spoznaja jedna odlično opremljena svemirska letelica koja će ih, siguran sam, bezbedno otpraviti na svaku željenu destinaciju

Samo jedanaest meseci nakon odličnog albuma II, inđijski progresivni thrasheri obeležavaju desetogodišnjicu postojanja objavljivanjem Spoznaje, prvog izdanja otpevanog na srpskom jeziku, i to u istoj početnoj postavi, što je za svaku pohvalu.

Uvek ću podržavati/podsticati tekstove na maternjem, ali u muzici oni ne bi vredeli previše ukoliko ih ne prati dobra muzika, koja je u slučaju Alitora više nego čujna, što nije nikakvo čudo za onoga ko poznaje njihovu audio zaostavštinu. Snimljen, kao i sva ranija izdanja, u Citadela Sound Production studiju, uz producentsku palicu sve boljeg Luke Matkovića (Quasarborn, Bombarder), koji je inače od početka u njihovoj priči, Alitor nam isporučuje odličan, superiorno odsviran i, u odnosu na istorijat sastava, donekle neočekivan thrash metal usporenijeg ritma, protkanog raznoraznim progresivnim uticajima i vokalnim eksperimentima, koji doprinose svežini i rastegljivosti prezentovanog materijala.

Od tri ponuđene, pesma “Prav“ je, zbog himničnog/hitičnog naboja verovatno „najkomercijalnija“ kompozicija Alitora do sada. Završna „Amanet“, sa uticajima modernog metala (ala Gojira), pruža nam, možda, uvid u dalji razvitak zvuka benda.

Alitor

Foto: Milan Šurbatović

Sa druge strane, uvodna „Lokot“ jeste najpribližnija dosadašnjoj, pretežno thrasherskoj/razbijačkoj paleti sastava, te pravi kariku sa prošlošću, čuvajući Spoznaju od prevelikog udaljavanja od izvora. Omot, delo Marka „Tihog“ Danilovića (bubnjara Quasarborna), upečatljivo vizuelno prenosi kosmičko-univerzalno-psihološku poruku veoma dobrih tekstova.

Znači, radi se o donekle drugačijem/iznenađujućem Alitor izdanju, sa kojim ulaze u, za njih nepoznate vode. Da li će nastaviti da otkrivaju nova prostranstva ili će se vratiti matičnoj stanici, nije sasvim izvesno, ali ono što svakako jeste to je da je Spoznaja jedna odlično opremljena svemirska letelica koja će ih, siguran sam, bezbedno otpraviti na svaku željenu destinaciju.

Alitor – Spoznaja spisak pesama:

1. Lokot
2. Prav
3. Amanet

Alitor - Spoznaja
Produkcija92%
Originalnost94%
Vizuelni identitet91%
Uverljivost98%
94%Finalni utisak

Komentari