Sve u svemu, zaključio bih da je Animal korak napred za bend, veoma ubedljivo izdanje koje ni po čemu ne zaostaje za vodećim imenima ovog žanra

Internacionalni metal sastav Persona kojeg predvodi naša Jelena Dobrić realizovao je treće studijsko ostvarenje, što je, imajući u vidu turbulentno vreme u kojem živimo, za svaku pohvalu i respect u startu. Bend, tačnije Jelena i gitaristi Melik i Yosri, u međuvremenu su iz Tunisa preselili u Nemačku, što je neminovno uticalo i na promenu postave. Pronađena je nova ekipa i sudeći po albumu koji je pred nama, sve funkcioniše krajnje uigrano i besprekorno.

Promene u geografskoj lokaciji i postavi nisu jedino što je drugačije ovaj put u odnosu na prethodna dva ostvarenja. Sastav je solidno promenio i sopstveni zvuk, usmerivši celu priču ka modernijem mainstream alter metalu kakav možemo da čujemo od, recimo sastava Jinjer. U rifologiji i svirci takođe je prisutan i djent, pojedini momenti će da podsete i na radove Davida Maxima Micića (od Destiny Potato, pa do Sordid Pink), ali ako ostavimo poređenja po strani, jasno je da je Animal do sada najkonkretnije Persona izdanje koje je veoma dobro zaokruženo u svim relevantnim segmentima.

Pesme su hitične, relativno jednostavnije strukture, a refreni se urezuju u mozak momentalno, te verujem da je primarna ideja iza ovog albuma konkretniji proboj na scenu i privlačenje šireg kruga fanova. Posmatrajući album u celosti i prateći spot za prvi singl, ne vidim ni jedan razlog da se tako nešto i ne desi.

Persona

Što se Jelenine izvedbe tiče, ona je standardno srčana i ubedljiva. Pored clean vokala, od prethodnog albuma masovno koristi i growl, a ni scream joj nije stran. Slična situacija i na novom albumu, i mada nisam naročito fan ženskih growl varijanti, daleko od toga da ova mlada dama nije sposobna i za takve vokalne akrobacije. Pored engleskog, u jednom trenutku kroz vrištanje čujemo i srpski jezik (kraj numere „Animals“), i realno, sasvim lako mogu da je zamislim da otpeva i black metal album, što bi svakako bilo simpatično za čuti.

Produkcija je na visokom nivou, album zvuči svetski i u skladu sa trendovima u pravcima kroz koje se Persona kreće. Ne bi ni valjalo da je drugačije, jer ovaj žanr traži bombastičan i „skuplji“ zvuk. To često nije baš jednostavno izvesti, posebno kada govorimo o bendu koji ni na trećem albumu nema zvaničnog izdavača da to malo pogura i sa finansijske strane.

Produkcija je na visokom nivou, album zvuči svetski i u skladu sa trendovima u pravcima kroz koje se Persona kreće

Sve u svemu, zaključio bih da je Animal korak napred za bend, veoma ubedljivo izdanje koje ni po čemu ne zaostaje za vodećim imenima ovog žanra. Ekipa je raspoložena, usvirana i spremna za sve što ih očekuje sa promocijom i koncertima koji će da uslede. Želim im sve najbolje po tom pitanju, te se nadam da ćemo biti u prilici da ih konačno vidimo uživo i u našim krajevima.

Persona – Animal spisak pesama:

1. Ghost
2. Animals
3. Beyond
4. Hurricane
5. You Can’t Stop Me
6. Oracle
7. Shadows
8. Shout Out Loud
9. Alpha
10. Swallow the Night

Persona - Animal
Produkcija88%
Originalnost75%
Vizuelni identitet87%
Uverljivost87%
84%Finalni utisak

Komentari