Metamorphosis je odlično izdanje jednog mladog sastava,  i nema sumnje da je ovo bend koji poseduje sve predispozicije za ozbiljniju karijeru na svetskoj metal sceni

Sa tunižanskim metal sastavom Persona upoznali smo se u periodu objavljivanja debi albuma Elusive Reflections. Kontaktirala nas je tada pevačica Jelena Dobrić, naše gore list što bi se reklo, devojka koju su životne okolnosti odvele do (dalekog) Tunisa, gde je sa gitaristom i suprugom Melikom osnovala ovaj bend. Jelena je tokom prve polovine dvehiljaditih pevala u beogradskom progressive metal sastavu In Umbro, da bi potom potpuno nestala sa scene. Povratak na istu dešava se upravo sa Personom i iznad pomenutim debi albumom. Kako je do svega toga došlo, mogli ste da čitate u ekskluzivnom intervjuu koji smo sa Jelenom odradili prošle godine, a sastav je upravo izbacio drugi album Metamorphosis, pa ćemo u nastavku da prozborimo koju o istom.

Persona

Iako je prvi album bio veoma inspirativan, te je sastav skrenuo pažnju na svoj rad kvalitetnom muzikom i video spotom koji je zabeležio preko milion pregleda, nijedna izdavačka kuća ni ovoga puta nije stala iza benda, već se ekipa opredelila za akciju drugačije vrste – crowdfunding kampanju. Kada sam upratio prve informacije o tome, priznajem da sam bio skeptičan – mladi bend, u eri kada se na dnevnoj bazi osnivaju (ali i gase) desetine i desetine metal sastava širom sveta, pokušaće da skupi finansije pomoću donacija od strane fanova. Nesvakidašnji potez sa, realno, neizvesnim ishodom, ipak je urodio plodom, te je bend skupio ne samo novac za realizaciju drugog albuma, nego i potvrdu da to što radi dotiče ljude dovoljno da bi investirali koji dinar u jedan ovakav projekat. Pretpostavljam da je to lepši osećaj nego bilo kakvo izdanje za bilo koju izdavačku kuću na svetu.

Jelena Dobrić

Metamorphosis zvuči poprilično drugačije, pre svega agresivnije, besnije i kompleksnije u odnosu na debi album. Ovoga puta, tu je čvršća ritam sekcija, furiozna old school rifologija, mračnije klavijature, pa i growl vokali, ženski! Jelenu znamo kao tehnički veoma potkovanu pevačicu, ali growl svakako nisam očekivao. Ipak, s obzirom na već pomenuto – da su svirka i pristup komponovanju i produkciji čvršći nego na prethodnom izdanju – i growl se svakako uklapa u celu sliku kao logičan element.

Dark, doom, gothic, u kombinaciji sa progressive, melodic death metalom… na albumu zaista može da se čuje plejada metal podžanrova, što sveukupno stvara specifičnu atmosferu i onemogućava bilo kakva poređenja sa poznatijim bendovima. Plus, dakle, svakako može da se upiše u sekciju „originalnost“, jer ma koliko „pretraživao“ po glavi, ne mogu da se setim nijednog sličnog benda. Etno elementi nisu prisutni baš kao ni na prvom albumu, izuzev tu i tamo pokoje melodije (kad god je reč o sastavu iz egzotičnijih krajeva naše planete, očekujem da će pre ili posle da ispliva kakav orijentalni momenat – Orphaned Land, Melechesh i Myrath predrasude, verovatno). Svakako, valja istaći da bend tu i tamo dozvoljava predah, odnosno nešto nežniji trenuci nisu potpuno izbačeni, ali album je nesumnjivo i najvećim delom straight in face metal. Svaki član benda zaslužuje pohvale za odrađen posao, svirka je čvrsta, zategnuta i uverljiva, a kompletno izdanje deluje veoma profesionalno u svim segmentima.

Bend tu i tamo dozvoljava predah, ali album je nesumnjivo i najvećim delom straight in face metal

Favorite ne bih izdvajao, to ću ostaviti vama na sud. Pesme su aranžmanski bogate i slojevite, mnogo toga se dešava, i trebaće vremena da se sve prouči i analizira do detalja. Sastav je izabrao numeru „The Seeress of Triumph“ za prvi singl, pa za početak, poslušajte ga ispod, dok sve ostale informacije možete dobiti i od samog benda, koji je aktivan na društvenim mrežama i održava redovan kontakt sa fanovima, što je zaista lepo.

Metamorphosis je odlično izdanje jednog mladog sastava,  i nema sumnje da je ovo bend koji poseduje sve predispozicije za ozbiljniju karijeru na ne samo lokalnoj, nego i svetskoj metal sceni. Držimo fige da tako i bude.

Persona – Metamorphosis spisak pesama:

1. Prologue – The Initiation
2. The Omen of Downfall
3. Esurience Guilefulness Omnipotence
4. Armour of Thorns
5. Netherlight
6. Bête Noire
7. Invidia
8. Hellgrind
9. Credence
10. In Memoriam
11. The Seeress of Triumph
12. Epilogue – The Final Deliverance

Persona - Metamorphosis
Produkcija89%
Originalnost91%
Vizuelni identitet86%
Uverljivost92%
90%Finalni utisak

Komentari