Dve gitare učvrstile su ritam sekciju, ali i donele prepoznatljivi Iron Maiden šmek, prilikom sviranja terci

Legende srpskog hard’n’heavy zvuka stigoše, evo, i do petog studijskog ostvarenja. Bili su i ostali beskompromisni sastav, koji neće stati čak ni kad se suoči sa ozbiljnim problemima, kao što to jeste bio slučaj u poslednjem periodu… Kako bilo, period neizvesnosti završen je, i Čuvar Tajni je pred nama, objavljen za PGP-RTS, baš kao i prethodnik mu, Ruka Pravde.

Mnogima je prva asocijacija vezana za ovaj bend originalni pevač, Zoran Lalović Lotke. Međutim, Lotke već neko vreme nije član Apartmana, a zamenio ga je Ivan Đerković Đera. Bez sumnje težak trenutak u radu grupe, a vreme će pokazati koliko će trebati da se „šteta sanira“, znajući koliko tvrdoglavi mogu biti dugogodišnji fanovi, naviknuti na glas originalnog pevača (možemo slobodno povući paralelu na relacijama Halford/Ripper, ili Di’Anno/Dickinson). Lotke je nastavio rad u projektu Lotke i Lavirint, ali o tome nekom drugom prilikom. Druga promena ogleda se u tome da su klavijature izbačene iz zvučne slike, a u postavu je stigao gitarista Miloš Nikolić. To je rezultiralo čvršćem, više heavy metal zvuku, koji kao da dolazi iz zlatnih 80ih, kada je ovaj pravac bio na vrhuncu popularnosti. Dve gitare učvrstile su ritam sekciju, ali i donele prepoznatljivi Iron Maiden šmek, prilikom sviranja terci, i gitarske deonice bih istakao kao najbolje u istoriji rada ovog benda.

Autor kompletnog materijala je Zoran Zdravković, a tekstovi su tradicionalno ostali na srpskom jeziku. Vokalne sposobnosti novog pevača zaslužuju komplimente, čovek se našao u nezahvalnoj ulozi, ali ima sve potrebno – i grublji, prljaviji glas, dok se dobro snalazi i u visokim registrima, a na momente će da podseti i na Lotketa, što se da objasniti činjenicom da su ove pesme verovatno pravljene za Lotketa, ako ne i sa njim.

Na albumu se nalazi i nova verzija pesme Jesen, za šta po ličnom mišljenju nije bilo potrebe, jer ne zvuči ništa bolje od originala, a uostalom, „jedna seda više“ može biti samo u Lotketovoj kosi, teško da će iko ikada bolje i emotivnije moći da je otpeva od njega. Ostatak materijala je sasvim korektno realizovan heavy metal (najbolji primer je odlična naslovna pesma), koji će, verujem, naići na odobrenje za sada podeljenih fanova.

Spisak pesama:

1. 2008
2. Čarobni Štap
3. Prst Sudbine
4. Još Samo Jednom
5. Burne Godine
6. Pusto Ostrvo
7. Ne Treba Mi Raj
8. Dođi do Mene
9. Jesen (2008)
10. Čuvar Tajni

Komentari