Alister je bio i ostao jedan od najboljih sastava koje je srpska metal scena iznedrila tokom dvehiljaditih

Otrov se čuva u malim bočicama, kaže stara narodna. Ali bogami, čuva se i u formi CD-a, kojeg potpisuje jagodinski heavy thrash metal sastav Alister!

Ekipu dobro znamo. Studijski su aktivni kao Alister još od 2002. i prvog albuma (Obscurity), koncertno takođe, pa ako ste iole upućeni u domaću metal scenu, do sada ste ih već morali uhvatiti na kakvoj bini, ili čuti neku pesmu, negde.

Otrov je novi, treći po redu studijski album Alistera. I nema problema da odmah kažemo – ujedno i najbolji do sada. Kao što je na prvu vidljivo, sastav je prešao na srpski jezik, promenio izdavača (ranije je to bio One Records, ovaj put, to je BS Production), opremio disk po svim svetskim standardima (tu je buklet od 20 strana, i fabrički rezan CD). A ono što je na drugu vidljivo, tačnije, što čujemo prilikom puštanja albuma, jeste kvalitet produkcije, svirke i poprilično nesputana energija koju thrash i heavy metal pravci obezbeđuju bez ikakvih problema ako im se pristupi na pravi način. A Alister ZNA kako to da se uradi na pravi način!

„Gavran“ je bio sastavni deo promo diska koji je najavljivao ovaj album, i nakon preslušavanja svih 15 pesama ovde prisutnih, i dalje bih tu numeru istakao kao najubedljiviju, koja na najbolji način opisuje sve pozitivno što pokušavam da istaknem u ovoj recenziji. Igoru Miladinoviću ne može baš puno pevača na domaćoj sceni da priđe (ni blizu) kvalitetom. I da nije toliko jake postave muzičara, koji su podjednako dobro demonstrirali znanje na svojim instrumentima, istakao bih ga kao udarnu pesnicu Alistera, međutim, ovako ne preostaje ništa nego da zaključimo da je Alister bio i ostao jedan od najboljih sastava koje je srpska metal scena iznedrila tokom dvehiljaditih.

Pesme „Srbija vekovna“ i „Večni“ urađene su na tekstove danas veoma aktuelnog pesnika, Milana B. Popovića (proverili ste već CD kompilaciju Vreme brutalnih dobronamernika, zar ne?), i ostaje pomalo nejasno zašto se jedna od njih nije našla na pomenutoj kompilaciji.

Uputismo, dakle, pohvale u praktično svim pravcima. Ekipa je usvirana, navežbana, precizna, produkcijski potkovana, a nisu zaboravili ni vizuelni aspekt (imidž, efektan spot), niti važnost kvalitetne internet promocije (Alistermetal.net). Zaista ne znam šta domaći metal bend danas treba više da uradi od ovoga, stoga – nagradite ih podrškom, nećete se pokajati!

Alister – Otrov spisak pesama:

1. San
2. Potraga
3. Gavran
4. Da li znaš šta je bol
5. Čas je poslednji
6. Znam
7. Vreme je
8. Miris požude
9. Probudi bes što u meni spava
10. Umirem sam
11. Pruži mi ruku spasa
12. U mraku svemira
13. Srbija vekovna
14. Ja sam tvoj strah
15. Večni

Komentari