Jedinstvena kompilacija koja će sigurno ostaviti istorijski trag, i biti svedočanstvo jednog vremena

Vreme brutalnih dobronamernika unikatno je kompilacijsko delo na srpskoj metal i rock sceni, realizovano nakon skoro tri godine aktivnog rada, kako idejnog pokretača, beogradskog pesnika Milana B. Popovića, tako i oko 70 muzičara iz 18 bendova, koji su nam ovde predstavljeni.

Ako ste pratili novinske napise u vremenskom razdoblju pomenutom iznad, ova priča vam nije strana, no sumiraćemo stvari ukratko za one koji nisu imali priliku upoznati se sa idejom koja je ovde efektno sprovedena u delo – bendovi, mahom iz rock i metal miljea, napravili su muziku na Popovićeve stihove, koji su objavljeni u tri zbirke pesama, objedinjene u trilogiju pod nazivom Bolji od svog života. Muzička pratnja dala je ovim stihovima dodatnu dimenziju, i time zaokružila kompletan rad na najbolji način.

Naravno, potpuno je bespotrebno izdvajati ovde jedan bend od drugog, osnovna prednost ove kompilacije je u tome što, i pored šarolikog muzičkog pejzaža kroz koji se naši Brutalni dobronamernici kreću (od doom/gothic metala, preko prog/powera, pa do hard rocka), može da se prepozna ista poruka, ista ona osnova, jer temelje i jeste sagradio pomenuti pesnik, muzika je samo slikovita nadogradnja, a kako su stihovi dotičnog energični, besni, nesputani i duboki, jedino su metalci i rockeri mogli adekvatno da realizuju zadatak do kraja.

I šta smo dobili? Dobili smo gomilu inspirativnih pesama, plejadu kvalitetnih muzičkih rešenja, koje su nam demonstrirali Tales of Dark…, Abonos, Alogia (uz gošću, rock ikonu Slađanu Milošević Sweety), Demether, Art Diler, Atlantida, Heaven Rain, Amaranth i ostali. Preciznije, želim skrenuti pažnju na to da su svi bendovi bili na visini zadatka.

Disk je grafički opremio gitarista Abonosa, Jakša Vlahović, sa kojim Popović ima već uveliko ostvarenu saradnju na ovom polju; tu je buklet sa stihovima, fotografije bendova, kao i propratni info podaci o ovom mladom alternativnom pesniku. Važno je napomenuti i to da se ova kompilacija neće prodavati, već je kompletnu možete preslušati na Popovićevom web sajtu.

Ostalo je još da pohvalimo uspešno završen posao, veliki je ovo poduhvat u današnjem muzičkom posrnuću, koje je sveprisutno na našim prostorima, složićete se. Jedinstvena kompilacija koja će sigurno ostaviti istorijski trag, i biti svedočanstvo jednog vremena – to je Vreme brutalnih dobronamernika.

Spisak pesama i izvođača:

1. Abonos – Urlik
2. Tales of Dark… – Prah
3. Seraphim – Povezuješ niti
4. Backbone – Zarđao vek
5. Alogia & Sweety – Izdaja (ja bih da odmorim dušu)
6. Iskaz – Polusvet
7. Disparador – Pokrov iznad mene
8. Darkshines – Umiriti dan
9. Art Diler – Dok me pogledom streljaš
10. Atlantida – Talasi
11. Amaranth – Živite li?
12. A.R.Club – Umiri me
13. Broken Strings – Čekam
14. Instant Karma – Ponos
15. Asphalt Chant – Oprost
16. Demether – Sunca kap
17. Heaven Rain – Dva

Komentari