Bavljenje black metalom, i generalno metalom u Srbiji često zna biti beznadežno zbog nedostatka finansijskih sredstava i podrške. Međutim, ono što kod Volkha ne manjka jeste nastojanje da se prenese suštinska moć undergrounda, uz konstantnu prisutnost vizije i želje za progesom
  • Žanr: Atmospheric / Pagan / Black Metal
  • Izdavač: Barbatos / Alexa / Librarion / Nav / Zly Demiurg, 2019.
  • Web: Facebook
  • Piše: Anja Perović

Kada bih morala da navedem karakteristiku Volkha, i njegovog celokupnog projekta koja je meni najpozitivnija, to bi svakako bila tendencija da ostane dosledan žanru koji reprezentuje, kao i ideologiji koju zastupa u svom stvaralaštvu. Strahor je one-man projekat iz Lebana, iza kog stoji pomenuti Volkh koji je zadužen za sve instrumente i vokale. Pored toga, on kontinuirano radi na sebi i svom zvuku u nastojanju da ispuni svoj primarni cilj – da njegovu muziku čuje publika širom sveta i da bude što bolji u njenom stvaranju. Ono što od samog početka čini srž ovog projekta jeste uticaj slovenske mitologije, paganizma i fantazije, kao i bendova poput: Summoning, Burzum, i posebno, The Stone. Njegova inspiracija je vidljiva u razumevanju black metal muzike kao ideologije i načina života.

StrahorU oktobru ove godine Volkh predstavlja drugi album Koledo, koji izlazi za čak pet izdavačkih kuća. Album je snimljen na „old-school“ način, u kućnim uslovima, kao i prethodni, Call ov the Ancient. To svakako jeste jedna od karakteristika sirovosti i prepoznatljivosti black metal scene. Zanimljiva je činjenica da Koledo sadrži prve rifove i materijale pisane za Strahor, koji su se čuvali posebno za ovu priliku. Veoma mi se dopada to što su tekstovi pisani na srpskom jeziku predstavljajući jednu vrstu putovanja kroz tekovine slovenske mitologije, uobličene u četiri poglavlja u epsko-lirskoj formi, prožete atmospheric black metal zvukom. Vokal je krajnje solidan, dok bubnjevi na momente ispadaju iz ritma.

Primećujem klasične black metal elemente koji su sveprisutni kao i da se svi instrumenti jasno čuju, dok je atmosfera hladna, krajnje pristupačna i dosledna tematici celokupnog albuma. Kao i na prošlom albumu, primećuju se uticaji drugih bendova, ali i težnja da se radom postigne originalnost i lični potpis, na čemu bi trebalo još da se radi. Takođe, omot albuma stvara snažan vizuelni utisak koji samo doprinosi celovitosti ove priče.

Bavljenje black metalom, i generalno metalom u Srbiji često zna biti beznadežno zbog nedostatka finansijskih sredstava i podrške. Međutim, ono što kod Volkha ne manjka jeste nastojanje da se prenese suštinska moć undergrounda, uz konstantnu prisutnost vizije i želje za progesom.

Strahor – Koledo spisak pesama:

1. Jutro
2. Prvi zimski dan
3. Knez ledene zemlje
4. Striborija ledom okovana
5. Smrt koleda
6. San

Strahor - Koledo
Produkcija68%
Originalnost59%
Vizuelni identitet78%
Uverljivost70%
69%Finalni utisak

Komentari