Sve u svemu, svaka čast Volkhu na trudu, ali treba mnogo više da se uloži da bi doveo Strahor do nekog respektabilnog nivoa, i mislim da bi bolje bilo da je ovo izdanje objavljeno kao demo nego što se žurilo sa full prezentacijom albuma

Izdavačka kuća živopisnog imena Jesboligakurac Records nam je dostavila na recenziranje CD (album objavljen i na audio kaseti) novog black metal projekta na srpskoj sceni i moram odmah da priznam da nisam bio ni svestan postojanja ovog imena dok nisam dobio album na obradu. Strahor je one-man bend iz Lebana i iza ovog imena stoji stanoviti Volkh koji je zadužen za sve instumente i vokale na albumu, dok mu je u lirikama za pesme “Dabog“ i „Sedam sinova nebeskog cara“ pomogao čovek pod pseudonimom Bodar. Strahor je, naime, ime drevnog vučjeg božanstva u slovenskoj mitologiji i na osnovu toga može se naslututi glavna tematika albuma Call ov the Ancient – mitovi i legende naših predaka, sa akcentom na vučji segment starih verovanja.

StrahorNe znam da li je Volkh mlađi čovek (naknadno saznasmo da ima samo 16 godina! – prim.ur.), ali moram iskreno da priznam da mi je Call ov the Ancient više ostavio utisak vežbe u black metal zvuku i konglomerat uticaja koji su ga zapljuskivali, nego samosvojno izdanje black metal izraza. Pođimo samo od imena albuma i korišćenje „ov“ koje ne znam kakve veze ima sa staroslovenskom mitologijom, omota u klasičnom crno-bela figura stilu koji su Darkthrone patentirali pre više decenija i završimo na onom najvažnijem: muzičkom sadržaju.

Pesme na Call ov the Ancient se zasnivaju na najrudimentarnijem black metal sirovom stilu bez nekih varijacija, koji su takođe doveli do perfekcije pomenuti legendarni norveški duo. Na albumu se takođe nalazi obrada „Black Metal ist Krieg“ švapskog ozloglašenog kulta Nargaroth koja je takođe i u samom originalu u tom ultra jednostavnom stilu, pa se izbor pesme lepo uklopio u ovo izdanje.

Moram da primetim i uticaj ranih The Stone radova u svirci i tekstovima. Treba reći da je celokupan album posvećen njihovom pevaču Nefasu, a prisetimo se da su i sami The Stone imali pesmu naziva „Dabog“ na albumu Slovenska krv. Kada se bend reši na sviranje ovakvog podžanra black metala u kome je zaista sve ispričano odavno, mora izuzetnom ubedljivošću nadomestiti nedostatak originalnosti, a ovde to, nažalost, nije slučaj, već se radi o standardnom presviravanju ideja koje smo čuli u mnogo boljim izdanjima.

Takođe, i tekstovi boluju od ove boljke, posebno oni na engleskom sa rimama kao što su crying-flying-dying, tako da bih savetovao Volkhu da se u budućnosti drži maternjeg jezika, tu su mnogo ubedljiviji rezultati postignuti iako opet pod znatnom The Stone senkom.

Produkcija bar nije izbrukala Volkha i još više upropastila njegove ideje – klasična postavka zvuka koja niti smrdi niti miriše već jednostavno drži vodu. Sve u svemu, svaka čast Volkhu na trudu, ali treba mnogo više da se uloži da bi doveo Strahor do nekog respektabilnog nivoa, i mislim da bi bolje bilo da je ovo izdanje objavljeno kao demo nego što se žurilo sa full prezentacijom albuma…

Strahor – Call ov the Ancient spisak pesama:

1. Prolog
2. Through the Broken Dream
3. Dabog
4. Black Metal ist Krieg (Nargaroth cover)
5. Kosingas
6. Voice in the Wind
7. Sedam sinova nebeskog cara
8. Fallen Kingdom
9. Poziv drevnih
10. Epilog

Strahor - Call ov the Ancient
Produkcija50%
Originalnost30%
Vizuelni identitet30%
Uverljivost40%
38%Finalni utisak

Komentari