Disk na repeat, startujte WoW, uletite u neki heroic raid i uživajte. Maksimalna preporuka!

  • Žanr: Epic / Sympho Black Metal
  • Izdavač: Samoizdanje, 2011.
  • Web: MySpace
  • Piše: Marko Sinadinović

Númenor… Sigurno svi poznajemo black metal bendove koji su brži i agresivniji, a takođe svi verovatno poznajemo i bendove koji emituju svoj rad kroz slične epic sfere u pogledu klavijatura i orkestracija. E sad, da li je moja potpuna oduševljenost Númenorom prenagljena i ničim izazvana? Ne bih rekao.

Opus Draconis poseduje koherentnost materijala, što ga izdiže iznad većine izdanja na našoj sceni, a potpuna predanost kvalitetnoj realizaciji ideja oseća se u svakoj od četiri prezentovane pesme. Oštri growl vokali kao i clean napevi u sinergiji sa bombastičnim klavijaturama opisuju ovaj EP i podcrtavaju svu liriku u punoj snazi, ali nikako se ne radi o ustaljenom paternu – svaka pesma nosi svoju priču i notu sa dosta varijacija. Lirika je važna za Númenor, te je Marko Miranović standardizovanim Might & Magic temama dao svoj jasan pečat. Njegova fascinacija delima Tolkina, Murkoka i Eriksona je neosporna.

Na ovom EP-u za instrumente su zaduženi Srđan Branković, Vladimir Đedović (znamo ih iz plejade bendova, poput Alogije, Psychoparadoxa, Expedition Delte, ili novijeg Lunar Pocketa), Balint Kemeny i Andrej Mišić, te je omaška praktično nemoguća.

Razuzdana i trijumfalna Monarchy Divine nosi sa sobom razigranu ritam sekciju uz hipnotički čvrste gitare i nežne slojeve klavijatura. Ova pesma je apsolutni zaštitni znak ovog benda još iz vremena dok se isti zvao Esgaroth. U numeri Once We Were Kings primećuju se uticaji progressive/power metala i klasike, i za razliku od Monarchy Divine, ona nije tako „straight in face“, već sadrži nekoliko stilskih zaokreta u tih pet minuta, ali istovremeno i održava nit sa black metal osnovom. Aeons of Magick bi se mogla okarakterisati kao ekstremno orkestrirano klasično delo sa jako interesantnim plesom kratkih gitarskih solaža i klavira. I za kraj je ostavljena obrada kultne The Legend of the Master Ring austrijskog Summoninga, koja je u Númenor obliku dobila na dramatičnosti i izražajnosti dodatkom određenih sitnica – uživanje je čuti je u osveženom izdanju, nasuprot loše produkcije Minas Morgula.

Moram pomenuti i vrlo raznovrsne vokale Marka Miranovića, od naracija preko growla, do visokog cleana – sve je na svom mestu, a u tehnici pevanja primetni su uticaji Byron Robertsa i ISC Vortexa što celom opusu dodaje dodatne pluseve.

EP je izuzetno slušljiv i nepretenciozan, a glatka, kvalitetna producija (Paradox studio) i postavka instrumenata u miksu verovatno će se svideti tradicionalnim black metal fanovima, ali i ljubiteljima simfoničnije varijante blacka.

Dakle, disk na repeat, startujte WoW, uletite u neki heroic raid i uživajte. Maksimalna preporuka!

Spisak pesama:

1. Monarchy Divine
2. Once We Were Kings
3. Aeons of Magick
4. The Legend of the Master Ring

Komentari